Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekonomske mjere
  • 14.03.2022. 14:00

Sjeverna Makedonija i Crna Gora ograničavaju izvoz, smanjuju PDV i trošarine na gorivo

Makedonija ograničava izvoz žitarica, brašna, ulja, a izmijenila je i zakon o PDV-u i akcizama. Crna Gora je ukinula, odnosno smanjila PDV na određene prehrambene namirnice kao i smanjila akcize na gorivo

Foto: Depositphotos/Ale_Mi
  • 285
  • 72
  • 0

Potaknuta situacijom u Ukrajini i utjecajem na europsko i globalno tržište, Vlada Sjeverne Makedonije je na prijedlog svog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva u petak, 11. ožujka donijela odluku o ograničavanju izvoza pšenice, ječma i brašna od ovih žitarica, ali i kukruza, sjemena suncokreta te njegova ulja. 

Sprječavanje trgovačkih špekulacija

U svom priopćenju kažu kako je riječ o prevenciji, a da bi se izbjegle špekulativne radnje trgovaca i proizvođača te zaštitila domaća proizvodnja, tržište i građani. 

"Ovu odluku Vlada donosi iz predostrožnosti, kako ne bi došlo do velikih poremećaja na tržištu zbog odluka o ograničenju i zabrani izvoza u druge zemlje u regiji", izjavio je tim povodom ministar gospodarstva Kreshnik Bekteshi dodajući da Sjeverna Makedonija ima dovoljne zalihe pšenice i kukuruza za pokrivanje domaćih potreba. Istaknuo je da privatni mlinovi i poduzeća u zemlji imaju više od 50.000 tona zaliha pšenice, 10.000 t kukuruza i 8.000 t ječma, a što je rezultat rasta domaće proizvodnje pšenice sa 195 tisuća tona u 2017. na 253 tisuće tona u 2021. godini.

Idući je dan Vlada ove države usvojila i izmjene zakona o PDV-u i o trošarinama, kojim su smanjene stope poreza na gorivo sa 18 na 10 posto i trošarine u ovisnosti od srednje cijene na burzi. Također, uvedeno je i oslobađanje od plaćanja PDV-a na kruh, brašno tipa 400, šećer, suncokretovo ulje, kravlje mlijeko s 2%, 3,2% i 3,5% masti, meso, riža te jaja.

Crnogorske mjere

Iz istog razloga je Vlada Crne Gore usvojila mjere čija se vrijednost procjenjuje na 20 do 50 milijuna eura. Njima se planira privremeno ukinuti PDV na ulje i brašno, a koji je do sada izosio 7 posto, smanjiti za sol i šećer s 21 na 7 posto te smanjiti trošarine na gorivo, od 40 posto umjesto dosadašnjih 20. 

Jakov Milatović, ministar ekonomskog razvoja je na konferenciji za medije kazao da je pripremljen plan interventnih nabavki, ali i zakon kojim bi se ograničile cijene osnovnih prehrambenih namirnica. Pojasnio je da će Vlada u slučaju inflatornih rizika koji ugrožavaju životni standard i ekonomiju, posebnim podzakonskim aktima biti u mogućnosti utvrditi listu proizvoda i njihovu maksimalnu cijenu.


Tagovi

Sjeverna Makedonija Crna Gora Kreshnik Bekteshi Jakov Milatović Ekonomske mjere PDV Ograničenje izvoza


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]