Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najezda skakavaca
  • 15.07.2022. 15:00

Skakavci pustoše i ruska polja, a na Sardiniji će zahvatiti 60 tisuća hektara

Izvješća s terena kazuju da je dodatni problem što je nemoguće pristupiti kemijskom suzbijanju, jer se u blizini nalazi vodna zona

Foto: Depositphoto/SubAtomicScope
  • 2.103
  • 216
  • 0

Klimatske promjene, toplinski val i suša su donijeli probleme sa štetnicima koji su prilagođeni upravo takvim uvjetima. Najbolji primjer su skakavci, predstavnici kukaca koji se pojavljuju u sušnim područjima.

Jata tamane sve pred sobom i skoro da nema biljne vrste koju ne koriste za ishranu. Štete su izuzetno velike.

Pogođena Krasnodarska regija

Na teritoriju Krasnodarske regije, na jugozapadu Rusije, traje prava invazija skakavaca, objavio je 93.ru. Radi se o površini od oko 1,5 tisuća hektara. Rojevi insekata napadaju polja u Predkavkazju u području Primorsko-Ahtirskog okrugu.

Izvješća s terena kazuju da je dodatni problem što je nemoguće pristupiti kemijskom suzbijanju, jer se u blizini nalazi vodna zona gdje je zabranjena upotreba pesticida. Mjere koje su ranije provođene su se pokazale neefikasnim.

Očevici prepričavaju da jata stvaraju oblake koji se spuštaju na površine gdje jedu biljke. Od lokalnih ekologa se doznaje da se ova vrsta kukaca pojavila ranije nego što je uobičajeno. Suzbijanje je obavljeno duž puteva i polja, ali je očigledno to bilo nedovoljno.

Osvojili Sardiniju

Veliki problem s ovim insektima se nastavlja i na talijanskom otoku Sardiniji, izvjestio je Reuters. Problem traje nekoliko godina, a sada se predviđa da će biti zahvaćeno 60.000 hektara. To je dvostruko više nego prošle godine.

Milijuni skakavaca pustoše Sardiniju - nema hrane za stoku

Tamošnja poljoprivreda je pred kolapsom, jer je ovo najveća invazija u posljednjih 30 godina. Svaka proizvodnja je onemogućena, a štete su izuzetno velike. Postali su prava prijetnja za opstanak ljudi na ovom području.

Jedna od njih je Rita Tolu na čija se polja u travnju spustio oblak skakavaca, a u nekoliko narednih dana ostala je bez stočne hrane. Uspjela je sakupiti samo mali dio lucerne i sijena, ali nedovoljno da prehrani ovce. 

Kako izgleda invazija u Rusiji, pogledajte u videu: 


Tagovi

Skakavci Rusija Sardinija Štetočine biljaka Mjere suzbijanja Najezda


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]