Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cene zemljišta
  • 25.07.2021. 07:30
  • Nemačka

Skok cena zakupa poljoprivrednog zemljišta u Nemačkoj za čak 62 odsto

Podaci su pokazali da je udeo zemlje u zakupu puno veći u zapadnom delu te države nego na istoku, zbog čega je tamo i cena zakupa puno veća.

Foto: Depositphotos/PantherMediaSeller
  • 179
  • 7
  • 0

Poljoprivredno zemljište sve je manje dostupno u Nemačkoj, zbog čega su cene zakupa i kupovine otišle u nebo. Tamošnji farmeri u borbi za zemlju ne takmiče se samo sa sebi jednakima već i konkurentima koji svim silama žele da se probiju na to tržište. To se pogotovo odnosi na energetske firme koje na ovakvim površinama postavljaju solarne panele i vetrenjače. Uz to, postoje i investitori koji kupuju farme kako bi osnovali velika poljoprivredna gazdinstva.

Prema novim podacima Saveznog zavoda za statistiku Statista, u 2020. godini je ukupno 262.800 PG-a u toj zemlji obrađivalo površinu od 16,6 miliona hektara. Od toga je čak 60 odsto, odnosno 9,97 mil. ha zakup, 38 procenata je privatno i dva odsto ono koje je dostupno besplatno.

Naime, prošle godine prosečna cena zakupa kretala se između 329 i 375 evra po hektaru s tim da je za livade iznosila 198 evra. Poražavajući podatak za tamošnje poljoprivrednike je da je u odnosu na 2010. godinu to povećanje od čak 62 odsto. 

Na istoku veće cene, ali i površine po gazdinstvu

Podaci su pokazali da je udeo zemlje u zakupu puno veći u zapadnom delu te države nego na istoku, zbog čega je tamo i cena zakupa puno veća.

Statistika pokazuje da su oni u zapadnoj i severnoj Nemačkoj u proseku morali da plaćaju najvišu arendu. Na čelu, sa 518 evra po hektaru, bila je pokrajina Severna Rajna-Vestfalija, a sledile su je Donja Saska sa 514 €/ha i Šlesvig-Holstajn sa 460 €/ha. Daleko najniže naknade za zakup su u saveznoj državi Sarska sa samo 94 evra po hektaru.

Rastu cene poljoprivrednog zemljišta, ali i dalje uz velike razlike u regijama

Dok su PG-ovi na zapadu obrađivali prosečno 47 hektara zemljišta, na istoku je površina gotovo pet puta veća i iznosi 221 hektar. Kada su u pitanju veće firme, razlike u veličini su još izraženije - sa 68 ha na zapadu i 669 hektara na istoku.


Tagovi

Nemačka Cene zemljišta Zakup zemljišta Zakup


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.