Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stablo godine
  • 19.10.2021. 09:00
  • Virovitičko-podravska, Slatina

Slatinska sekvoja ovogodišnje "Hrvatsko stablo godine"

Riječ je o divu punog naziva Sequoiadendron giganteum iz porodice Taxodiacea i jednom od najprepoznatljivijih simbola ovoga grada. 

Foto: zastita-prirode-dnz.hr
  • 2.773
  • 126
  • 0

Slatinska sekvoja - mamutovac ovogodišnji je pobjednik natjecanja "Hrvatsko stablo godine", izvjestili su organizatori događanja Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije. 

Riječ je o divu punog naziva Sequoiadendron giganteum iz porodice Taxodiacea i jednom od najprepoznatljivijih simbola ovoga grada. 

"Pretpostavlja se da joj je vrijeme "rođenja" 1887. godina, da je u Slatinu došao oko 1890. (kad je Slatinom gospodarila kneževska obitelj Schaumburg-Lippe) te da je preživio i udar groma. Zato je starost stabla, navodi se, oko 133 godine, a visina je 32,5 metara", opisali su ga iz Turističke zajednice ovoga grada. 

Zbog svoje posebnosti Republički zavod za zaštitu prirode, 29. ožujka 1967. godine, donio je Rješenje kojim je Sequoia zaštićena kao spomenik prirode te se nalazi u Upisniku zaštićenih prirodnih vrijednosti RH, i to je jedini zaštićeni primjerak te vrste u Hrvatskoj. Radi se o jednom od najstarijih primjeraka ove vrste u Europi. Slijedeći hortikulturne trendove 19. stoljeća, plemićka obitelj Schaumburg-Lippe zasadila ga je istodobno kada su najstarije sekvoje zasađene u Engleskoj, izvan svoga prirodnog staništa. 

Ova stabla prirodno su rasprostranjena u zapadnom dijelu Sjeverne Amerike, točnije u središnjem dijelu Kalifornije (Sierra Nevada) iznad 1500 metara nadmorske visine. U Hrvatskoj, kao i ostatku Europe, sekvoje su se sadile kao ukrasna vrsta, no europska stabla su dimenzijama znatno manja od američkih.

Kandidat za Europsko stablo godine

Inače, natjecanjem ”Hrvatsko stablo godine” nastojalo se istaknuti značenje starih drveća u prirodnoj i kulturnoj baštini koja zaslužuju našu brigu i zaštitu. U središtu pozornosti nisu bili samo ljepota, veličina, ili starost stabla, nego priča o stablu i njegovoj povezanosti s lokalnom zajednicom.

Uz slatinsku sekvoju, sudjelovala su još 13 kandidata, a u konkurenciji su bila tri iz Slavonije: Posljednja dama podgoračkog perivoja (javorolisna platana – Platanus x acerifolia) iz Podgorača, Papučki stari hrast (hrast kitnjak – Quercus petraea) iz Parka prirode Papuk te Vječni bagrem (bagrem – Robinia pseudoacacia) iz Pačetina.

Glasovanje je trajalo od 1. do 30. rujna, glasovalo je čak 67.231 glasača, a pobjednik je osvojio 11. 042 glasova i time se plasirao kao kandidat za finale natjecanja Europsko stablo 2022. godine.

Podsjetimo, dosadašnjih godina Republiku Hrvatsku predstavljali su Platana u Trstenom na trgu (2018.) s osvojenim 7. mjestom, Gupčeva lipa (2019.) s osvojenim 11. mjestom, Zaljubljeni Ginko iz Daruvara (2020.) s osvojenim 2. mjestom te Najstarija Medulinka – Čokoladno stablo naših uspomena (2021.) s osvojenim 10. mjestom.

"Ovim putem pozivamo sve građane diljem zemlje, a i šire, da se uključe u promociju bioraznolikosti Republike Hrvatske, sudjelujući u glasovanju za izbor Europskog stabla godine koje će se održati početkom 2022. godine", poručili su iz TZ grada Slatine. 


Tagovi

Slatinska sekvoja Hrvatsko stablo godine Europsko stablo godine Natjecanje Simbol grada


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]