Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vlada RH
  • 05.10.2020. 14:50
  • Osječko-baranjska, Našice

Slavonskim županijama dodane još tri, zajedno postaju Panonska Hrvatska

U Našicama je održana 11. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem koji je podržao nacionalnu klasifikaciju statističkih regija: Panonska, Jadranska, Sjeverna Hrvatska i Grad Zagreb.

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
  • 938
  • 140
  • 0

Nakon 10 mjeseci, jer posljednja je odrađena u Vukovaru u prosincu 2019., održana je danas 11. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem. 

Kako je priopćeno iz Vlade, od 30. studenog 2019. do 31. kolovoza 2020. ostvaren je porast ugovaranja projekata na području pet slavonskih županija od čak 5,2 milijardi kuna.

"U razdoblju od 18. listopada 2016. do 31. kolovoza 2020. ugovoreno je 16,53 milijardi kuna odnosno 88,16% od ciljanih 18,7 milijardi kuna. U razdoblju od 18. listopada 2016. do 30. lipnja 2020. plaćeno je 6,61 milijardi kuna odnosno 35,24% bespovratnih sredstava u odnosu na ciljani iznos", navodi se sa sjednice održane u Našicama. 

Savjet je ujedno podržao i početak aktivnosti izrade Teritorijalne strategije Panonske Hrvatske, kojim se proširuje obuhvat teritorija s dosadašnjih pet na osam županija: Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, Brodsko-posavska, Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska, Sisačko-moslavačka, Karlovačka, Bjelovarsko-bilogorska županija.

Naime, podržali su Nacionalnu klasifikaciju statističkih regija koja uvodi sljedeće regije 2. razine (NUTS 2): Panonsku Hrvatsku, Jadransku Hrvatsku, Sjevernu Hrvatsku i Grad Zagreb.

"Smatramo da ova podjela pozitivno utječe na intenzitet regionalnih potpora za poduzetnike te će pridonijeti povećanom iznosu potpora za male, srednje i velike poduzetnike na području Panonske Hrvatske. Konkretno, iznos potpora za male poduzetnike povećat će se sa 45% na 70%, za srednje poduzetnike sa 35% na 60% dok će se za velike poduzetnike povećati sa 25% na 50%.

Sve navedeno pridonijet će ravnomjernom razvoju Hrvatske jer se na ovaj način ispravlja nepravda prema nerazvijenijim dijelovima koji će sada imati više intenzitete potpora", stoji u priopćenju. 

Cjelovito izvješće Vlade sa sjednice pročitajte u dokumentu. 


Dokumenti


Tagovi

Savjet za Slavoniju Baranju i Srijem Sjednica Vlada Andrej Plenković


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Malo današnjih radova na njivi, lavanda i gost u lavandi.