Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredne zadruge
  • 23.12.2015. 17:25

Sljedeća godina ključna za razvoj zadrugarstva

Strategija razvoja zadrugarstva do 2020. godine u završnoj je fazi i uskoro bi trebala biti dovršena. Osim poreznog tretmana zadruga, treba promijeniti i tretman proizvoda.

  • 563
  • 104
  • 0

Strategija razvoja zadrugarstva do 2020. godine u završnoj je fazi i uskoro bi trebala biti dovršena, kazala je u utorak ravnateljica Hrvatskog centra za zadružno poduzetništvo Ilda Stanojević na konferenciji za novinare.

Istaknula je kako je Hrvatski centar za zadružno poduzetništvo pripremio paket mjera, odnosno smjernica razvoja zadrugarstva s kojim će ići prema novoj Vladi. Cilj je, kako je kazala, raditi na unaprjeđenju zadrugarstva.

Zadruge trebaju posebno mjesto u poreznom tretmanu

Jedan od najvažnijih problema, kako je navela, je taj što se zadruge tretiraju kao društva s ograničenom odgovornošću (d.o.o.), a one to nisu. Stoga je u mjerama s kojima će ići pred novu prijedlog da zadruge dobiju posebno mjesto u poreznom tretmanu, kazala je.

Govoreći o glavnim projektima Hrvatskog centra za zadružno poduzetništvo u 2016. godini Stanojević je izdvojila Hrvatski zadružni sajam koji će se u svibnju održati u Splitu, a koji za cilj ima promociju zadruga i zadružnih proizvoda te njihovo brandiranje. Drugi važan projekt je Agro uzlet, u suradnji s Poslovnim dnevnikom, a počet će krajem siječnja u Koprivnici.

Promocija zadruga na sajmovima

U ožujku će Centar sudjelovati na 1. kongresu samozaposlenih žena poduzetnica u Zagrebu, u organizaciji Virtualnog ženskog poduzetničkog centra, a u srpnju će organizirati sajam u Zagrebu u povodu Svjetskog dana zadruga (prva subota u srpnju).

Stanojević je istaknula važnost zadruga u brandiranju proizvoda, ali i lakše plasiranje proizvoda kroz zadrugu. Udruženi proizvođači lakše mogu plasirati svoje proizvode, kazala je. Napominje i kako su zadruge model poduzetničkog djelovanja koje nisu predviđene u školskim programima te je stoga potrebno na svim razinama obrazovanja uvesti zadrugarstvo kao posebni predmet kako bi se stekla teorijska znanja za primjenu u zadružnom poduzetništvu.


Tagovi

Strategija razvoja zadrugarstva HCZP Hrvatski centar zadružnog poduzetništva Ilda Stanojević Hrvatski zadružni sajam Agro uzlet


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."