Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Apel
  • 21.01.2022. 18:00

Smanjite cijene gnojiva: Poljski poljoprivrednici poslali apel Wojciechowskom

Savez sindikata poljoprivrednih proizvođača iz Poljske upozorio je na rast troškova, posebno cijene gnojiva, koji je povezan s kontinuiranim padom prihoda

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 466
  • 84
  • 1

Poljski farmeri apelirali su na povjerenika Europske komisije za poljoprivredu, Janusza Wojciechowskog, svog sunarodnjaka, da pomogne u smanjenju cijene gnojiva u Europi. Od početka krize, i sami smo svjedoci, već su smanjili upotrebu mineralnih kod osnovne obrade zemljišta, a što će učiniti i kod prihrane ozimih usjeva.

Povećanje cijene će posljedično utjecati na visinu prinosa, prihode, ali i na rast cijena hrane. O apelu je obaviještena Copa-Cogeca, krovno udruženje poljoprivrednih proizvođača EU, navodi farmer

Nema šanse za dobit

U pozivu je Savez sindikata poljoprivrednih proizvođača upozorio na rast troškova u ovom sektoru, posebno cijene gnojiva, koji je povezan s kontinuiranim padom prihoda.

"Uzimajući u obzir trenutne cijene, dolazimo do zaključka da će ih jednostavno biti nemoguće uravnotežiti s prihodima od prodaje poljoprivrednih kultura", naglasio je predsjednik spomenutog saveza, Marian Sikora

Puna primjena gnojiva bi povećala troškove proizvodnje zbog čega ona neće biti profitabilna ni na najboljim tipovima zemljišta. Kako Poljaci tvrde, većina njihovih zemljišta je srednje kvalitetna što znači da nema šanse da posluju s dobitkom.

Financijska opterećenja

Predsjednik Poljske asocijacije proizvođača žitarica, Stanisław Kacperczyk, kaže da će manja upotreba osnovnih gnojiva rezultirati lošijim razvojem usjeva. "Ukoliko bude manjak padalina, povećat će se negativan utjecaj nepovoljnih vremenskih uvjeta na prinos i kvalitetu. Sve će rezultirati manjim urodom i negativno se odraziti na naše farme i prehrambenu industriju i potrošače", naglašava.

Što će biti sa pšenicom ako ne dobije prihranu? (Foto: M.C.Celić)

Ovaj savez je upozorio da ovako brze promjene na tržištu farmere onemogućuju racionalan razvoj farme, jer mnogi imaju brojna financijska opterećenja poput kredita, zakupa i sl.

Rasipači mineralnih hraniva: Ušteda izborom pravog

Od povjerenika se traži da podrži aktivnosti Vlade i premijera Mateusza Morawieckog koji je još početkom siječnja zatražio od Europske komisije suglasnost za uvođenje subvencija za kupovinu gnojiva za poljoprivrednike.

Za sada još uvijek nema odgovora, no znamo kako će ta zemlja od 1. veljače ukinuti PDV na hranu, plin i gnojivo


Tagovi

Janusz Wojciechowsky Poljska Mineralna gnojiva Cijena Isplativost


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!