Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javna higijena
  • 30.10.2022. 16:30

Smrdljivi martini: Ljetos na bilju, sad u kući, kako ih se riješiti?

Radi se o vrlo polifagnom štetniku koji napada gotovo sve kulture i čini ogromnu štetu utječući na smanjenje prinosa

Foto: Maja Celing Celić
  • 2.931
  • 217
  • 0

Smrdljivi martin, smeđa mramorasta stjenica, Helyomorpha halys, aktivira se pojavom toplijih dana i prisutan je na bilju, a nastupanjem hladnijih dana u jesen ne podnosi hladnoću, pa traži mjesto za prezimljavanje.

Iz tog razloga ga u ovom periodu sve češće srećemo u stambenim prostorijama, jer tijekom zime štitaste stjenice prelaze u stanje hibernacije.

Čini ogromnu štetu

Vodi porijeklo iz Azije, na američkom kontinentu je prisutan od ’90-tih, a na tlu Europe je od 2000. godine. Radi se o vrlo polifagnom štetniku koja napada gotovo sve kulture i čini ogromnu štetu utječući na smanjenje prinosa.

Napada voćarske, povrćarske pa i ratarske kulture. Početkom ljeta njegovo je prisustvo bilo izraženo na uljanoj repici. Nakon vršidbe te kulture, mramorasta stjenica masovno prelazi na druge poput soje, kukuruza.

Najveću štetu je činila na rajčici ( Depositphotos/gutaper)

Najveću štetu je činila na rajčici, tako da mnogi koji su ga znali brati dugo u jeseni bez mraza, to ove godine nisu bili u mogućnosti zbog najezde štetnika. Osim rajčice napad je uočen i na mahunama, paprici, patlidžanu, krastavcu, grahu te trešnji, višnji, jabuci, kruškama, malinama, lješnjaku, breskvama, nektarinama i dr. Hrane se biljnim sokom, imago isisava najčešće plod, a list ličinke pri piljenju.

Suzbijanje štetnika

Za suzbijanje se najčešće upotrebljavaju kemijska sredstva, insekticidi, ali mali je broj registriranih za stjenice, a problem je što i one brzo postanu rezistentne. 

Riješite se smrdljivih martina biljnim pripravcima

Pri suzbijanju smrdljivog martina mogu se pripremati i razni prirodni preparati kao što su: otopina od praška za pecivo, lukovine, deterdženta, čili paprike, preparat od češnjaka i gorušice s kojim je potrebno tretirati biljke dva puta tjedno. Također, mogu se postavljati i žute ljepljive ploče jer ih ta boja privlači, zatim postavljati metvicu i češnjak na prozore i oko vrata na mjesta gdje ulaze u stambene objekte. Svi prirodni preparati više djeluju kao repelentno sredstvo, pa se štetnik ubrzo opet pojavljuje.

Brzo postane otporan (Foto: Danijela Plavšić)

Kako to rade u Italiji?

Talijansko Ministarstvo poljoprivrede je bilo primorano, nakon pričinjene ogromne štete, 2020. godine primijeniti niz mjera za biološku kontrolu ovog štetnika.

Poljoprivredni proizvođači su uputili zahtjeve talijanskim i EU institucijama, nakon čega su istraživači primijenili prirodnog neprijatelja - samurajsku osicu u biološkoj kontroli smeđe mramoraste stjenice. Naime, azijska samurajska osica je prirodni neprijatelj štitaste stjenice, hrani se jajašcima ove štetočine te na taj način smanjuje njihovu brojnost, populaciju.

Najezdu smrdljivih martina potaknule klimatske promjene i globalna trgovina

Jedna od mjera je bila primjena preparata čija je aktivna tvar pod zabranom uz ograničenu i kontroliranu primjenu. Samurajska osica je bila puštana samo u one regije koje nisu koristile zabranjena sredstva. 

Podsjetimo, 2020. godine su bile ugrožene svjetske zalihe lješnjaka (opustošeni voćnjaci u Italiji i Turskoj). Vlada Italije je odobrila sredstva za oštećene poljoprivredne proizvođače, ali to je bilo nedovoljno da se ublaži šteta procijenjena na 500 milijuna eura.


Tagovi

Smrdljivi martin Mramorasta stjenica Štetočina Suzbijanje


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u sektoru agrobiznisa. U stalnom kontaktu s poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]