Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Yara
  • 24.05.2022. 15:00

Snabdijevanje đubrivima: Yara od EU traži krizne rezerve

Od vitalnog je značaja da poljoprivredni proizvođači unesu dovoljno mineralnih đubriva na polja kako bi postigli potrebne prinose, poručuju iz kompanije

Foto: Depositphotos/justinb
  • 70
  • 15
  • 0

Norveški proizvođač đubriva Yara pozvao je EU i države članice da koriste krizni rezervni fond kako bi osigurali dostupnost ove robe. Ta je kompanija objavila molbu o pozicioniranju, pod nazivom "Invazija na Ukrajinu: Rješavanje rizika u vezi s hranom, đubrivom i AdBlueom".

Krajem aprila objavili su da je njihova operativna marža u prvom kvartalu za 2022. godinu porasla sa 10,2 posto na 14,5 posto.

Izražavaju svoju zabrinutost

Yara je zabrinuta zbog negativnog uticaja globalne geopolitičke krize na svjetsku prehrambenu sigurnost. Ističu da su pandemija COVID-a i veće cijene gasa ukazali na slabosti u prehrambenom sistemu i neophodnost hitnih promjena. Naveli su da traže alternativne izvore sirovina da bi ispoštovali sankcije Rusiji i Bjelorusiji kako bi se smanjila ovisnost o ove dvije zemlje.

Poziva zemlje članice Evropske unije da poboljšaju održivost poljoprivrede i smanje njenu zavisnost od snabdijevanja mineralnim đubrivima iz Rusije.

Državne rezerve

"Od vitalnog je značaja da poljoprivredni proizvođači unesu dovoljno mineralnih đubriva na polja kako bi postigli potrebne prinose. Smatramo da je neophodno koristiti državne rezerve kako bi se osigurala njihova nesmetana proizvodnja", navodi se u saopštenju.

Istakli su da je praktično svim modernim vozilima neophodan AdBlue kako bi funkcionisali. Kao vodeći proizvođač hemijskih proizvoda uključili su u molbu i AdBlue te sirovine za njegovu proizvodnju.


Tagovi

Yara Đubrivo AdBlue Državne rezerve Prehrambena sigurnost Mineralna gnojiva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete