Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pogodno vrijeme
  • 21.01.2022. 12:00

Snijeg prekrio dio BiH: Kakvo je stanje na usjevima, šta će biti s prinosima?

Na usjevima koji su zasijani u optimalnim agrotehničkim uslovima, stanje je zadovoljavajuće. Nedostaje hranjivo jer za vrijeme sjetve na većini parcela nije primjenjivano mineralno đubrivo

Foto: Depositphotos/janka3147
  • 93
  • 26
  • 0

Vremenske prilike trenutno pogoduju ozimim kulturama u Posavini i Semberiji. To pokazuje i zadovoljavajuće stanje na parcelama zasijanim pšenicom, ječmom i uljanom repicom, izjavio je predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković, agenciji Srna.

Marinković je rekao da je stanje zadovoljavajuće na usjevima koji su zasijani u optimalnim agrotehničkim uslovima. On je naveo kako je primjetno da usjevima nedostaje hranjivo jer za vrijeme sjetve na većini parcela nije primjenjivano mineralno đubrivo ili je korišteno u znatno manjim količinama.

Nestašica đubriva

To će se, kako je naveo, odraziti na prinosima ako ne bude korišteno mineralno đubrivo za proljećnu prihranu, posebno na pšenici, ali i drugim kulturama.

Gnojiva duplo skuplja, ni sjemena ne zaostaju, upitna nabavka mašina i opreme

Ukazao je da su cijene mineralnih đubriva enormno visoke, kao i da je primjetna nestašica azotnog đubriva.

Slab snijeg jutros je prekrio centralna i istočna područja Bosne i sjever Hercegovine. U drugoj polovini dana doći će do postepenog smanjenja oblačnosti, a novo u Bosni se očekuje već noćas.

Vjetar umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -2 i 4, na jugu zemlje do 10 stepeni.

Snijeg za vikend

 

Prvi dan predstojećeg vikenda u Bosni će biti oblačno, a u Hercegovini djelomično vedro. Snijeg se prognozira širom Bosne, sjeveru i istoku Hercegovine. U nizinama može padati i susnježica. Padavine su većinom slabe. Vjetar umjerene jačine zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura uglavnom između -10 i -3, na jugu zemlje do 2 stepena. Najviša dnevna od -3 do 3, na jugu zemlje do 8 stepeni.

Pretežno oblačno vrijeme u Bosni i Hercegovini zadržat će se i u nedjelju. Snijeg se prognozira širom Bosne, sjeveru i istoku Hercegovine. U nizinama može padati i susnježica. Padavine neće biti obilne. Najniža jutarnja temperatura većinom između -9 i -3, na jugu zemlje do 2 stepena. Najviša dnevna između -3 i 2, na jugu zemlje do 8 stepeni.

Za početak naredne sedmice, u ponedjeljak, se prognozira pretežno oblačno vrijeme u Bosni, dok će u Hercegovini doći do razvedravanja. Slab snijeg povremeno može padati na području Krajine i dijelu centralne Bosne. Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura većinom između -8 i -3, na jugu zemlje do 2. Najviša dnevna uglavnom između -4 i 1, na jugu zemlje do 7 stepeni.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Ozimi Gnojivo Pšenica Kukuruz Vrijeme Snijeg Stojan Marinković


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete