Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruživanje
  • 14.11.2019. 14:00
  • Nišavski okrug, Niš

Socijalna zadruga mladima daje šansu da zarade

Uloga zadruge je po rečima predsednika Udruženja Kamenica Dejana Mitića da edukuje mlade o prozvodnji, da im ustupi pogon za preradu i pakovanje, ali i da im pomogne oko brendiranja i plasmana.

Foto: Dejan Mitić
  • 178
  • 9
  • 0

Prva poljoprivredno-socijalna zadruga formirana je u Kamenici kod Niša 2008. godine. Cilj zadruge je da motiviše mlade koji imaju voćnjake i zemljište kraj Niša, ne samo da proizvode voće i povrće, već i da dodatno zarade preradom plodova. 

Uloga zadruge je po rečima predsednika Udruženja Kamenica Dejana Mitića da edukuje mlade o prozvodnji, potom da im ustupi pogon za preradu i pakovanje, a zatim i da pomogne oko brendiranja i plasmana.

Jedanaestoro mladih registrovalo sopstveni agrobiznis

Kada je projektna ideja zaživela usledila je obuka menadžmenta i kooperanata, izgradnja i opremanja pogona, osmišljavanje proizvoda, sve do izlaganja na sajmovima.

"Projekat prve poljoprivredne-socijalne zadruge podržan je u okviru GIZ-Yep programa posvećenog osnaživanju mladih. Realizaciju projekta podržali su nemačka nevladina organizacija HEPL i domaća Delta fondacija, koji su uložili svoja znanja i resurse u obuku i opremanje prve socijalne zadruge u Kamenici," rekao je Mitić.

Prva poljoprivredno-socijalna zadruga formirana je u Kamenici kod Niša 2008. godine

Socijalna zadruga i stručni zaposleni ustupili su svoje resurse za potrebe obuke preko osamdeset mladih na selu. Obezbeđena je dodatna finansijska podrška zahvaljujući čemu je jedanaestoro mladih registrovalo sopstveni agrobiznis i dobili su mogućnost da koriste opremu zadruge.

Zadruga je podržala formiranje jednog (d.o.o.) preduzeća, tri zanatske radnje i sedam poljoprivrednih gazdinstava čiji nosioci nisu stariji od 30 godina.

Država će do kraja godine sa 367 miliona podržati do 60 zadruga

Džemovi u aluminijumskim tubama 

Inovativna ideja sa kojom je socijalna zadruga pokrenula brend "Art of flavors" (umetnost ukusa) je pakovanje sočnih džemova u aluminijumskim tubama. Od ukusa upakovanih u tubama za sada imaju džem od jabuke sa cimetom i mermeladu od jagode. Socijalna zadruga pored džemova i marmelada, proizvodi sirupe i sokove, namaze od povrća i deo zimnice.

Proizvodnja džemova u tubi pomogla je prvoj socijalnoj zadruzi da nađe svoje mesto pod suncem i osvoji tržište novim prizvodom. Promociju svojih proizvoda organizovali su u sklopu sajma i tu su ljudi mogli da probaju džem, marmeladu, vide pakovanje i upoznaju se bliže sa proizovodom. 

"Danas svoje proizvode zadruga prodaje u lokalu, Niš i bliža okolina. Brojne IT kompanije su naši kupci," ističe Dejan.

Inovativna ideja - pakovanje sočnih džemova u aluminijumskim tubama

Obuka petnaestoro mladih 

Sada socijalna zadruga zajedno sa grupom od pet zadrugara članica Zadružnog saveza Južne Srbije, uz podršku Ministarstva omladine i sporta, radi na konkretnoj obuci petnaestoro mladih za potrebe rada u zadrugama.

"Zapravo su zadruge univerzalni poslodavac koga srećemo u razvijenim i nerazvijenijim sredinama. Ne treba da čudi činjenica da se one prve nalaze na udaru nedostatka radne snage. Dokaz za ovu tvrdnju je veliko interesovanje na temu obuke i zapošljavanja mladih, tako da je na jednoj prezentaciji umesto planiranih pet prisustvovalo čak 24 zadruga, kao i predstavnici akademske zajednice i privredne komore," ponosno priča Dejan.

Inače, zadruga u Kamenici osnovana je kao socijalno odgovorna, što znači da treba da zadovolji socijalne potrebe stanovništva i zajednice u kojoj posluje. Name, socijalne zadruge imaju pravo i obavezu da minimum 50% svoje dobiti usmere i potroše na socijalne ciljeve po izboru svog članstva.


Foto prilog


Tagovi

Socijalna zadruga Kamenica Mladi poljoprivrednici Obrada voća Obrada povrća Gazdinstva Dejan Mitić


Autorka

Marija Spasić

Više [+]

Doktor biotehničkih nauka, oblast ratarstvo.