Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trgovinski rat
  • 17.09.2018. 14:00

Soja iz Rusije kao tajno oružje

Statistika nam govori da je Kina najveći svetski potrošač soje, od koje proizvode ulje i različite namirnice, takođe je koriste za prehranu stoke. Kineski uvoz soje na godišnjem nivou kreće se do brojki  do trideset milona tona, što predstavlja skoro dve trećine američke proizvodnje soje. 

Foto: simazoran/Bigstockphoto
  • 499
  • 24
  • 0

Rusija ima izuzetu priliku da postane novi snabdevač Kine sojom i na taj način "odnese pobedu" u trgovinskom ratu između ove dve zemlje. Ovo je za Sputnjik izjavio sekretar Kineske asocijacije za razvoj preduzeća u inostranstvu He Dženvej a povod razgovora je forum u Vladivstoku. Istakao je da je ruska soja visokog kvaliteta i da nije dovoljno zastupljena na tržištu Kine.

Kina najveći svetski potrošač soje

Statistika nam govori da je Kina najveći svetski potrošač soje, od koje proizvode ulje i različite namirnice, takođe je koriste za prehranu stoke. Kineski uvoz soje na godišnjem nivou kreće se do brojki do trideset milona tona, što predstavlja skoro dve trećine američke proizvodnje soje. 

Politička previranja na svetskoj sceni dovela su do toga da je SAD i njihov predsednik Donald Tramp uveo carine Kini od 25 odsto na svu robu. Kina je na to odgovorila recipročnim merama pretpostavljajući da će to na Trampa i njegovu politiku imati ne samo ekonomski nego i politički pritisak.

Ruska soja značajno sredstvo u bilateralnim odnosima

To je dovelo do toga da Kina traži novog snabdevača, ali nijedna zemlja osim SAD ne može da isporuči tolike količine soje. Trenutno je Kina pronašla rešenje uvozom soje iz Brazila i Argentine, kao novi igrač na tom terenu pojavljuje se Rusija.

"Ruska soja nije genetski modifikovana, što joj daje veliku prednost. Kina je zainteresovana za rusku ekološki ispravnu soju sa visokim sadržajem proteina. Trenutni izvoz ruske soje je 500.000 tona", rekao je sekretar He Dženvej.

On dodaje da trenutni "rat" između Kine i SAD i sankcije koje SAD imaju prema Rusiji pružaju izuzetne mogućnosti za unapređenje bilateralnih odnosa. To se posebno odnosi na poljoprivredu jer će Kina smanjiti uvoz svih poljoprivrednih proizvoda iz SAD, a Rusija ima priliku da zauzme bitnu poziciju koja je trenutno oslobođena.


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Izvori

Sputnik


Tagovi

Soja Rusija Kina He Dženevej SAD Donald Tramp


Autorka

Verica Matić

Više [+]

Verica je administrator Agroklub portala. Diplomirani je menadžer u turizmu - master, a "zalutala" je i pronašla se u poljoprivrednim vodama. Veruje u tradicionalne vrednosti i digitalne trendove.