Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HAPIH
  • 11.03.2021. 10:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Sokolić: Kod nas je nezamislivo kupiti jednu jabuku, a upravo to doprinosi manjem bacanju

HAPIH trenutno radi na brojnim projektima koji su vezani za proizvodnju i sigurnost hrane, a ravnateljica dr.sc. Darja Sokolić je istaknula tri koja su bazirana na Europski zeleni plan.

Foto: YouTube/PrintScreen
  • 257
  • 414
  • 0

"Trebamo težiti tome da budemo samodostatni, podržavati male i srednje proizvođače jer to nije samo pitanje tržišta nego i opstanka naših ruralnih područja“, poručila je nova ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu doktorica znanosti Darja Sokolić u razgovoru za Osječku televiziju.

Mišljenja je da kroz dodatnu finalizaciju tj. proizvodnju prehrambenih proizvoda sami proizvođači, ponajviše mali i srednji ostvaruju veću mogućnost pozicioniranja na tržište. 

Projekti bazirani na Zelenom planu

HAPIH trenutno radi na brojnim projektima koji su vezani za proizvodnju i sigurnost hrane, a ravnateljica je istaknula tri koja su bazirana na Europski zeleni plan. "U fokusu su nam klimatske promjene koje utječu na poljoprivredu, a provodimo i istraživanje o prehrambenim navikama hrvatskog stanovništva, od dojenčadi do najstarije populacije. U kombinaciji svih tih podataka koje dobijemo moći ćemo prilično dobro postaviti smjer i olakšati si rad na terenu“, pojasnila je.

Osvrćući se na alarmantno stanje oko bacanja hrane, ravnateljica je istaknula kako čak 50 posto otpada dolazi upravo od potrošača. "Kod nas je još uvijek nezamislivo kupiti jednu jabuku ili bananu, a upravo prilagodba uzimanju manje količine doprinosi i manjem bacanju hrane“, napominje. 

U Hrvatskoj se, dodaje baca oko 400.000 hrane godišnje, odnosno 90 kilograma po stanovniku. Zanimljiva situacija, objašnjava je i odnos bacanja hrane u razvijenim i nerazvijenim zemljama. U razvijenim će se jako malo otpada stvoriti tijekom proizvodnje, dok se gotovi proizvodi jako bacaju. "Kod nerazvijenih zemalja situacija je obrnuta“, kaže. 

Veliki potencijal - djelatnici

Ravnateljica ističe kako i tijekom pandemije koronavirusa ne jenjavaju brojne domaće i inozemne aktivnosti koje su usmjerene k optimalnoj i ekološkoj proizvodnji domaće hrane. 

U tijeku im je dobivanje dopusnice za znanstvenu djelatnost pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja. "Tako da sve segmente, budući da imamo veliki kapacitet ljudi, ali i kapitalne opreme za znanstvena istraživanja planiramo staviti u funkciju primijenjene poljoprivrede tj. razvoj određenih projekata“, pojašnjava. 

Inače, HAPIH čini osam centara po osnovnim djelatnostima, od stočarstva i sjemenarstva, preko vinogradarstva, voćarstva i uljarstva do analize tla i sigurnosti hrane. Veliki potencijal Agencije, smatra nova ravnateljica su njezini djelatnici kako oni u laboratorijima i uredima tako i oni na terenu koji ostvaraju direktan kontakt s uzgajivačima, proizvođačima i OPG-ovcima.

Podsjećamo, na novu funkciju je dolašla s mjesta savjetnika ravnatelja HAPIH-a, a prethodno je bila i voditeljica Centra za sigurnost hrane.

Što je sve nova ravnateljica rekla Osječkoj televiziji pogledajte u videu:


Tagovi

HAPIH Darja Sokolić Projekti Zeleni plan Poljoprivredna proizvodnja Bacanje hrane


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]