Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Solarna energija
  • 30.09.2021. 18:00

Solarni paneli u voćnjaku? Služe kao zaštita, a mogu i puniti traktor

Riječ je o Agri-PV solarnom sustavu koji štiti voćke od mraza, tuče, jake kiše i ožegotina.

Foto: Facebook/BayWa r.e. Global
  • 858
  • 77
  • 0

Projekt čiji je cilj istražiti u kojoj mjeri solarni sustavi mogu poslužiti u zaštiti voća i plodova od nepovoljnih vremenskih prilika poput tuče, jake kiše, ožegotina od sunca, mraza ili ekstremnih temperatura postavljen je u nasadu jabuka u Njemačkoj, piše Future farming.

Riječ je o Agri-PV modelu tvrtke BayWa r.e kojeg će testirati njemački Institut za solarne energetske sustave i to u ekološkom nasadu jabuka u mjestu Gelsdorf. Cilj ovog projekta je povećati otpornost na klimatske promjene u poljoprivredi te osigurati održivost uz dodatnu proizvodnju solarne energije.

U pet godina, koliko će trajati ovaj projekt, istraživat će se utjecaj raznih principa zaštite jabuka na osam sorti. Prvo će se uspoređivati tri različita, poput nepropusnih folija, protugradnih mreža i Agri PV sustava s fiksnim svjetlopropusnim PV modelima koji ne propuštaju kišu te onih s PV modelima s gusjenicama koji su po potrebi propusni.

Znanstvenici žele istražiti u kojoj mjeri oni mogu zaštiti biljke i plodove od štetnih utjecaja, ali i testirati propuštanje svjetlosti različitih konfiguracija PV-a kako bi se utvrdio utjecaj na rast biljaka te prinose.

"Ovo vidimo kao dugoročno rješenje koje će pomoći poljoprivrednicima da se prilagode posljedicama klimatskih promjena", kazao je Stephan Schindele, voditelj odjela za upravljanje proizvodima u BayWa-u. Istaknuo je i prednost očuvanja ekosustava uz poboljšanje sinergijskih učinaka i proizvodnju energije.

Dakle, istraživači žele prikazati i financijsku korist za poljoprivrednike koju imaju od proizvodnje energije.

Napominju da ako se u nasadima koriste električni traktori, paneli se mogu koristiti za njihovo punjenje. Također, mogu poslužiti i za solarno navodnjavanje. U ovom će se projektu koristiti Fendt 100 Vario.

Pogledajte na koji se način još koriste solarni paneli u poljoprivredi:


Tagovi

Agri-PV Solarni paneli Zaštita Voćnjak Njemačka Solarna energija Uzgoj voća Punjenje traktora Klimatske promjene Fendt 100 Vario


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs