Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AMBASADA ŠPANIJE ICEX
  • 06.12.2019. 16:00
  • Grad Beograd, Beograd

Španska poljoprivredna tehnologija u Srbiji

Ulaganje u tehnologiju i inovacije u poljoprivrednom sektoru - neophodnost ili luksuz?

Foto: ICEX
  • 650
  • 39
  • 1

Ima li mogućnosti da se na međunarodnom tržištu bude konkurentan bez ulaganja u moderne tehnologije i da li je ulaganje u tehnologiju i inovacije u poljorivrednom sektoru neophodnost ili luksuz, samo su neka od pitanja na koja su domaći poljoprivredni proizvođači probali da dobiju odgovor na seminaru koji je krajem novembra organizovalo Ekonomsko-trgovinsko odeljenje Ambasade Španije, a otvorio ambasador Kraljevine Španije u Srbiji, Nj. Eks. g. Raul Bartolome Molina

On je istakao značaj poljoprivrednog sektora za obe države, što je ujedno i prilika za zajedničku saradnju, i dodao: "Španija je morala da prevaziđe svoja klimatska ograničenja, pogotovo na sušnom jugu i danas je najveći proizvođač svežeg voća i povrća u Evropskoj uniji. To je bilo moguće zahvaljujući naprednoj tehnologiji koju su razvili španski proizvođači, pre svega u oblastima poput navodnjavanja, plastenika, prehrane i zaštite bilja".

Ambasador Kraljevine Španije u Srbiji, Nj. Eks. g. Raul Bartolome Molina

Na pitanje novinara koje španske modele bi Srbija mogla da primeni u poljoprivrednom sektoru, ambasador Španije je istakao posebnu važnost mudre agrarne politike, razvoja i primene tehnologija koje obezbeđuju bolju i efikasniju poljoprivrednu proizvodnju, uz adekvatnu upotrebu evropskih fondova i usklađenost sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU.

Seminar je bio koncipiran kao susret poljoprivrednih proizvođača i profesionalaca iz oblasti poljoprivredne opreme i mehanizacije koji je imao za cilj da prikaže uspešna rešenja koja se već koriste u Španiji kako bi se odgovorilo na rastuće zahteve međunarodnog tržišta u intenzivnoj poljoprivrednoj proizvodnji, u pogledu povećanih prinosa, smanjenja troškova proizvodnje i poštovanja standarda kvaliteta.

Šest španskih kompanija podelilo svoja iskustva

Predstavljajući neka od svojih dostignuća i podelivši iskustva španskog poljoprivrednog sektora sa domaćom publikom, šest španskih kompanija je probalo da odgovori na gore pomenute i druge dileme. Tako je firma SEMILLAS FITÓ, jedan od vodećih proizvođača semena u Španiji sa 10 istraživačkih centrara, u Srbiji prisutna preko svog zastupnika u Srbiji, KONUS GLORIJE, predstavila svoj proizvodni program, iskustva u Španiji i regionu ali i istraživačke projekte na kojima rade, poput onoga koji nosi naziv "Upravljanje navodnjavanjem i mikorizacija u poljoprivrednim kulturama", a za cilj ima optimizaciju navodnjavanja kod uzgoja paradajza, kako bi se uštedelo na potrošnji vodenih resursa i smanjila potrošnja đubriva, fitosanitarnih proizvoda i pojačivača ukusa.

Upoznajte špansku poljoprivrednu tehnologiju na sajmu u Novom Sadu

Na polju prehrane i zaštite bilja, firma TRADECORP predstavila je svoj inovativni koncept Biostimulation 360° koji pomaže usevima da se izbore sa različitim vrstama abiotičkog stresa, a njihova ponuda dostupna je u Srbiji preko firme TRADEAGRO. Biostimulation 360° pomaže biljci da se lakše izbori sa različitim stresogenim situacijama koji mogu značajno umanjiti njen rod ili pak u potpunosti zaustaviti njen rast.

Na polju prehrane i zaštite bilja predstavljen je inovativni koncept Biostimulation 360° (Foto: Herrera Kominek ICEX)

Da bi se ciklus poljoprivredne proizvodnje zaokružio i kako bi se prevazišli pomenuti nedostaci u vidu nepovoljnih klimatskih uslova i sušnog tla, španske firme su razvile široku paletu zalivnih sistema, za različite namene, kao i veliku ponudu raznovrsnih plasteničkih konstrukcija. Njihova prednost je u tome što su u mogućnosti da svoja rešenja prilagode specifičnim karakteristikama različitih podneblja.

Španski proizvođač rendžera i lineara RKD i njegov partner u Srbiji INGEL AGRO razvili su i instalirali najveće elektrificirane rendžere u svetu, koji se upravo nalaze u Srbiji i koji su se pokazali rentabilnijim u radu u odnosu na one na naftni pogon i ove dve kompanije već uspešno zajedno nastupaju na međunarodnom tržištu.

Kompanija NOVAGRIC pruža mogućnost izgradnje plastenika sa kompletnom opremom i automatizacijom, a sisteme kreiraju po modularnom principu kako bi pružili mogućnost proširenja. Ova kompanija takođe nudi kvalitetna rešenja u segmentu zalivnih sistema kao i automatizacije proizvodnje. Među njenim referencama nalaze se mnogi veliki projekti kako u Španiji, tako i na drugim tržištima među kojima su i neka bliža nama, poput Rumunije.

Plastenici sa kompletnom opremom i automatizacijom (Foto: Felix Lorrio ICEX )

INVERCA se već preko tri decenije bavi istraživanjem, projektovanjem i proizvodnjom plastenika po sistemu "ključ u ruke". Prisutna je na pet kontinenata i u više od 60 zemalja, uključujući i hladnija poneblja poput Rusije. INVERCA pruža adekvatna rešenja prilagođena potražnji svakog klijenta i specifičnim potrebama različitih biljnih kultura. Kada je reč o zaštiti useva od mraza, važno je spomenuti patent španske kompanije CONTROL DE HELADAS koji je srpskim poljoprivrednicima dostupan preko firme AQUADUCT. Imajući u vidu da mraz postaje sve češći problem, zaštita od ove pojave se nameće kao logično resenje. Poljoprivredni proizvođači često odustaju od investiranja u ovu vrstu sistema zbog njegove visoke inicijalne cene kao i velike potrošnje vode. Međutim, sistem Control de heladas se odlikuje niskom potrošnjom vode do koje se dolazi primenom tehnike mikropulsatora. Ova nova tehnika pruža visoku efikasnost bez nedostataka starih sistema poput prezasićenosti zemljišta vodom, gušenja korena ili visokih troškova.

Većina ovih španskih kompanija je zainteresovana da se srpskim proizvođačima ponovo predstavi na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu 2020. godine, te se nadaju da će biti prilike za dodatne razmene iskustava i eventualne savete. 


Foto prilog


Tagovi

Seminar ICEX Španska ambasada Raul Bartolome Molina Poljoprivredna tehnologija


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!