Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Erupcija vulkana
  • 05.10.2021. 18:00
  • La Palma, Španjolska

Spasili stoku od erupcije vulkana Cumbre Vieja - sada prate njihovo ponašanje

Vulkanolozi su vlasnicima stoke na kanarskom otoku La Palma poručili da prate njihovo ponašanje jer ih ono može upozoriti na pojave koje će seizmograf tek kasnije zabilježiti.

Foto: Depositphotos/lucidwaters (ilustracija)
  • 111
  • 24
  • 0

Vulkan Cumbre Vieja na kanarskom otoku La Palma, u Španjolskoj i dalje ne miruje. Njegov se dio jučer djelomično urušio zbog čega se protok lave povećao, ali prema moru zbog čega nisu bile potrebne nove evakuacije u kojima je do sada svoje domove moralo napustiti više od 6.000 ljudi.  

Ovaj je vulkan eruptirao 19. rujna i to prvi put nakon 50 godina. Lava je do sada zahvatila više od 400 hektara zemlje i uništila 1.074 zgrade, pokazuju posljednje informacije europskog satelitskog sustava Copernicus. "Ako lava nastavi izbacivati ovakve ​​količine, bit će još veće štete", rekao je u ponedjeljak državnoj televiziji RTVE premijer Kanarskih otoka Ángel Víctor Torres.

Ondje dominira uzgoj temeljen na navodnjavanju, a većinom se proizvode rajčice, badem, kesten, banane i duhan. Sve se više razvija i seoski turizam, a ono što je tamošnjem stanovništvu prilikom evakuacije možda najteže palo je - ostaviti stoku. 

Naime, u planinskom dijelu otoka mnoge obitelji drže koze i ovce koje su, kako piše efe.com, pokretač malih zanatskih tvornica sira. No, mještani nisu napustili svoje blago i ostavili ih na milost i nemilost erupcije koja se događa svega nekoliko kilometara od njihovih sela. Sve su koze, ovce, kokoši, svinje i zečeve odvezeni u Las Canales gdje su zaštićeni od ove prirodne katastrofe, a njima osim vlasnika brinu i volonteri.  

Vijećnik za ruralni razvoj El Pasa, Gustavo Concepción otkrio je kako su prije erupcije shvatili što se događa, obavijestili stanovništvo, osigurali transport te ubrzo nakon erupcije i evakuacije samoga stanovništva odvezli i životinje. 

Na odredište su stigle nervozne, ne samo zbog zvuka eksplozije koju uzrokuje erupcija te odvođenja iz njihova prostora. Mnoge su i ranije predosjetile da će se nešto dogoditi. Stoga su vulkanolozi preporučili stanovništvu da prate njihovo ponašanje koje ih može upozoriti na pojave koje će seizmograf tek kasnije zabilježiti.  

Mogu li životinje predvidjeti potrese i tako sačuvati i ljudske živote?

Prema Institutu za vulkanologiju Kanarskih otoka (Involcan) vulkan je u nedjelju ispustio 16.000 tona sumpor-dioksida u atmosferu koji je u kombinaciji s oblakom prašine iz pustinje Sahara, dosegao čak do Portorika, piše El País. Pored toga, protekla dva dana čitav otok je pogodilo više od 40 manjih potresa. 

Španjolski premijer Pedro Sanchez je objavio program pomoći od 206 milijuna eura namijenjen obnovi vodoopskrbe i domova te ulaganju u poljoprivredu, turizam i zapošljavanje. 


Tagovi

Erupcija vulkana Spašene životinje La Palma Cumbre Vieja Poljoprivreda Vulkan


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić