Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EPA sporazum
  • 28.01.2019. 10:30

Sporazum EU-Japan: Smanjuju se barijere za tržište od 126 milijuna potrošača

Predmetni Sporazum počinje se primjenjivati od 01.02.2019. godine, a smanjeno je ili ukinuto 85% carina na uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda!

Foto: Bigstockphoto/Fatality
  • 152
  • 9
  • 0

U središte pozornosti EU poljoprivrede ovih dana stavlja se Sporazum o gospodarskom partnerstvu EU i Japana (EPA) koji stupa na snagu. Nastojanja da se smanje barijere koje su ograničile poljoprivredne izvoznike iz EU da dođu do 126.000.000 japanskih potrošača isplatila su se, tako da je 85% carina na uvoz poljoprivrednih proizvoda smanjeno ili ukinuto. Osim toga, postojao je i određen broj necarinskih barijera koje se također više neće primjenjivati, pomažući tako smanjiti birokraciju i pojednostaviti izvozni proces, što je posebna korist za male proizvođače.

Predmetni Sporazum počinje se primjenjivati od 01.02.2019. godine.

Širenje vinskog tržišta

Vinska industrija postala je jedan od najvećih područja pregovora, pri čemu su tarife pale sa 15% na 0%. Ne samo da će to dovesti do uštede 134 milijuna eura za proizvođače iz EU, već će i vina EU postati konkurentnija, čime će ona moći proširiti svoj tržišni udio. Međutim, europskim vinarima nisu namijenjena samo sniženja carina, nego je Japan također pristao odobriti brojne enološke postupke koji su zajednički u EU, čime se smanjuju administrativni troškovi za izvoznike.

Tu su i dobre vijesti za uzgajivače mesa u EU, pogotovo za svinjetinu koja dobiva podršku zbog promjene u japanskom sustavu carina i proizvođače goveđeg mesa gdje također dolazi do smanjenja carina. Novim sustavom carina bi se povećalo povjerenje i sigurnost među europskim izvoznicima, uz istovremeno pružanje praktično slobodnog pristupa tržištu.

Smanjenje carina za proizvode od govedine uvodit će se postupno, ali će u konačnici dovesti do značajnog pada od 25,5%. Ta smanjenja, čineći EU uvoz u Japan znatno konkurentnijim, otvorit će novi raspon mogućnosti za europske proizvođače i omogućiti snažnu reputaciju poljoprivredno-prehrambenih EU proizvoda.

Priznavanje proizvoda s geografskom oznakom

Japanski kupci moći će u budućnosti uživati u europskim sirevima po konkurentnijim cijenama, s carinama na tvrde sireve koji će se postupno smanjivati na 0% u 15-godišnjem razdoblju, dok će meki sir uživati novu bescarinsku kvotu jednaku trenutnoj količini europskog izvoza.

Mnogi proizvodi imat će dvostruku korist od sporazuma, a Europska unija također osigurava japansko priznanje više od 200 proizvoda s geografskom oznakom. To će osigurati da japanski potrošači, kada kupuju primjerice Camembert de Normandie ili bocu Chiantija, znati da kupuju pravi proizvod. Također će proširiti zaštitu za kulturno značajna lokalna jela, štiteći raznolikost unutar EU.

Za europsku poljoprivredu, EPA sporazum između EU i Japana predstavlja značajnu priliku. Priznavanjem zemljopisnih oznaka EU, smanjenjem carinskih stopa i uklanjanjem brojnih tehničkih prepreka trgovini, sporazum predstavlja značajan proboj za europske proizvođače i japanske potrošače. Povećava se živost i prosperitet europskih ruralnih područja, istovremeno proširujući izbor koji će biti dostupan japanskim potrošačima.


Izvori

AgPress


Tagovi

EPA sporazum Europska unija Japan Carine Trgovina Uvoz Izvoz Vino Meso


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!