Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Carine
  • 18.06.2021. 13:30

Sporazum SAD-a i EU: Ukidaju se carine uvedene zbog spora Airbus-Boeing?

SAD i EU imaju pet godina da ukinu porez na robu u vrijednosti od 11,5 milijardi dolara - uključujući vino, sir i traktore.

Foto: Bigstock/CJ
  • 82
  • 5
  • 0

Nedavni susret europskih čelnika s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u Bruxellesu bio je i više nego uspješan. Kako su priopćili javnosti, počinju novi otvoreni razgovori među partnerima s obje strane Atlantika.

Najdulji spor u povijesti Svjetske trgovinske organizacije oko subvencija Airbusu i Boeingu nije riješen, ali je ostavljeno pet godina za dogovor o njemu.

"Sporazum koji smo sada postigli doista otvara novo poglavlje u našem odnosu. Iz spora prelazimo na suradnju o zrakoplovima i to nakon gotovo 20 godina sukoba", zadovoljno je kazala predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen

Prema sporazumu, obje će strane u pet godina ukinuti porez na robu uključujući vino, sir i traktore. Te su carine utjecale na obje strane u ukupnoj vrijednosti trgovine od 11,5 milijardi dolara, što je dovelo do toga da su poduzeća iz EU-a i SAD-a platila više od 3,3 milijarde dolara carina.

Još u listopadu 2019. SAD je najavio kaznene carine na poljoprivredno-prehrambene proizvode EU-a nakon što je Svjetska trgovinska organizacija (WTO) presudila u njihovu korist zbog subvencija EU-a europskom proizvođaču zrakoplova Airbus. Donesene su u ožujku prošle godine, a kao odmazdu EU ih je u studenom uvela na američki izvoz vrijedan četiri milijarde dolara.

Nove američke carine stupile su na snagu početkom 2021. godine, uključujući one na alkoholna pića iz zemalja proizvođača Airbusa – Francuske, Njemačke, Španjolske i Velike Britanije. Zbog čega je pao izvoz vina iz tih zemalja.

Izbor Bidena za američkog predsjednika pozdravljen je kao nova nada za transatlantske odnose jer je Bruxelles očekivao da će njegova nova administracija odstupiti od Trumpovog tvrdog stava o trgovini.

Europsko udruženje poljoprivrednika COPA-COGECA pozdravilo je promjene u trgovinskim odnosima između EU-a i SAD-a, nadajući se trajnom rješenju kojim bi se izbjeglo da poljoprivreda plati visoku cijenu za sukob u koji nije uključena.


Tagovi

SAD Europska unija Carine Airbus Boeing Joe Biden


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]