Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Genera
  • 12.09.2015. 08:30

Spremno preuzimanje Genere!

Britanskoj tvrtki Dechra Pharmaceuticals PLC objavljivanje ponude za preuzimanje Genere, u kojoj će Dechra ponuditi cijenu od 179,60 kuna po dionici.

Foto: depositphotos.com/_lush_
  • 232
  • 23
  • 0

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) odobrila je u petak britanskoj tvrtki Dechra Pharmaceuticals PLC objavljivanje ponude za preuzimanje Genere, u kojoj će Dechra ponuditi cijenu od 179,60 kuna po dionici.

Za Dechru je obveza objavljivanja ponude za preuzimanje nastala 31. srpnja ove godine, kada je ta kompanija sklopila ugovor o kupoprodaji dionica Genere s Marijanom Hanžekovićem, čime je stekla 1.167.027 redovnih dionica Genere, što predstavlja 63,26% udjela u temeljnom kapitalu i daje 69,49% glasačkih prava, navodi se u obrazloženju rješenja koje je Hanfa objavila na svojim Internet stranicama.

179,60 kuna po dionici

Cijena koju se Dechra u ponudi za preuzimanje obvezuje platiti iznosi 179,60 kuna po dionici.

Ta je cijena u skladu s odredbama zakona o preuzimanju dioničkih društava, navodi se u rješenju, uz obrazloženje da je u tri mjeseca koja su prethodila nastanku obveze objave ponude za preuzimanje odnosno od kraja travnja do kraja srpnja ove godine iznosila 101,49 kuna.

Temeljni kapital Genere iznosi nešto manje od 184,5 milijuna kuna i podijeljen je na 1.844.860 redovnih dionica, nominalne vrijednosti 100 kuna po dionici.

Ponuda za preuzimanje tako će se odnositi na preostalih 677.833 dionica, a iz Hanfe navode kako je uvidom u potvrdu depozitara - Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD), utvrđeno da je Dechra potrebna sredstva za plaćanje svih dionica koje su predmet ponude osigurala izdvajanjem novčanih sredstava na transakcijski račun SKDD-a. Uz cijenu od 179,60 kuna po dionici, Dechra za kupnju svih preostalih dionica Genere treba osigurati 121,7 milijun kuna.

Dechra je početkom kolovoza objavila potpisivanje uvjetovanog ugovora o kupnji 63,3% dioničkog udjela u Generi, koji daje 69% glasačkih prava, za što je također cijena bila 23,66 eura ili 179,60 kuna po dionici.

Širenje na tržište cjepiva

Genera, najstariji i najveći proizvođač veterinarsko-medicinskih proizvoda u Hrvatskoj, ima snažan tržišni udio na lokalnom tržištu i tržištima susjednih zemalja, a djeluje u tri poslovna područja: veterina - koje ostvaruje najveći dio prihoda, potom agrokemikalije i lijekovi za ljude.

Preuzimanje dioničkog udjela u Generi Dechri će omogućiti jedinstvenu priliku za ulazak na tržište cjepiva te će na taj način znatno proširiti svoj portfelj farmaceutskih proizvoda za životinje koje se uzgajaju za hranu, naveli su iz Dechre u priopćenju objavljenom početkom kolovoza.

Tada je najavljeno i kako se, nakon odobrenja hrvatske regulatorne agencije, plasiranje obvezne ponude očekuje u rujnu, dok bi sama transakcija trebala biti dovršena do studenog ove godine.

Foto: depositphotos.com/_lush_


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Genera Agrokemikalije Dechra Pharmaceuticals PLC Preuzimanje


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.