Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GM soja
  • 01.10.2013. 11:13

Srbija pod GM sojom

Već godinama krše vlastite zakone, a nadležni još uvijek ne uspijevaju pronaći tisuće hektara zasijanih GM usjevima

Foto: www.buildmybody.nl
  • 468
  • 45
  • 0

U Srbiji se već nekoliko godina na nekoliko tisuća hektara uzgaja genetski modificirana soja. Unatoč tome što Zakon iz 2009. izričito zabranjuje sjetvu takvih biljaka i promet GMO proizvoda za stočnu i ljudsku hranu, to se i dalje neometano događa, upozorio je na tu činjenicu srbijanski agroekonomist Miladin Ševarlić, prenosi Tanjug.

"Naša zemlja uopće nema evidenciju o količini uvezene GM soje a sve je više proizvoda koji nisu označeni da sadržavaju sirovine od GMO", upozorio je i dodao da u Srbiji i danas postoje tisuće hektara zasijanih genetski modificiranom sojom, koja se godinama uzgajaju, a nadležni i dalje ne reagiraju.

Srbija nema kontrolu nad GM sojom, odlazi li na farme za stočnu hranu ili ulazi u distribuciju za pripremanje stočne hrane na tržištu, nitko ne zna. Ne postoje niti javni podaci o količini GM soje uvezene iz SAD-a, Brazila, Argentine i ostalih zemalja, a nema niti odgovarajuće carinske kontrole za uvoz sjemena za uzgoj GM soje. "Pitanje je što rade nadležne inspekcijske kontrole, jer godinama ne uspijevaju pronaći tisuće hektara zasijanih GM sojom i drugim rataskim kulturama, a, recimo, policija može pronaći i dva ara marihuane usred polja od nekoliko desetaka hektara pod kukuruzom", smatra Ševarlić.

Koliko takvih proizvoda iz Srbije stiže i u našu zemlju, i može li Hrvatska zaustaviti uvoz svih proizvoda iz Srbije koji bi u manjoj ili većoj mjeri mogli sadržavati elemente GMO i tako zaštititi svoje građane, teško je reći, a još teže učiniti.

Foto: www.buildmybody.nl


Tagovi

Srbija Miladin Ševarlić GM soja GMO Stočna hrana Uvoz

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]