Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skok cijena
  • 01.12.2021. 11:00

Srbija zamrznula cijene šećera, suncokretova ulja, svinjetine, brašna i mlijeka

Hrvatska je, podsjećamo, ograničila cijenu goriva, no susjedi su zbog rasta inflacije posegnuli za zamrzavanjem cijena osnovnih namirnica.

Foto: Depositphotos/ArturVerkhovetskiy
  • 303
  • 94
  • 0

Dok je u Hrvatskoj i dalje na snazi mjera ograničenja cijena goriva, ali samo za osnovni dizel i benzin, Srbija se zbog rasta inflacije odlučila za ograničenje cijene pet osnovnih životnih namirnica. 

Na dva mjeseca odnosno 60 dana, zamrzavaju proizvođačke cijene i cijene na veliko i malo za šećer, brašno tipa T-400, suncokretovo ulje, svinjsko meso od buta i UHT mlijeko sa 2,8 posto mliječne masti.

"Donošenjem ove Uredbe cijene ovih proizvoda ne smiju prelaziti nivo od 15. studenog ove godine. Vlada će u slučaju potrebe produžiti ovu mjeru i nakon isteka 60 dana", rekla je tamošnja ministrica trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić. 

Ova je mjera, dodala je, bila neophodna u cilju zaštite životnog standarda građana, budući da se u strukturi dnevne potrošnje prehrambenih proizvoda, najveći dio troškova odnosi upravo na proizvode obuhvaćene ovom odlukom.

Inače, kako piše Hina, cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima ispod 71 dolara nakon što je šef Moderne doveo u pitanje učinkovitost cjepiva u suzbijanju nove varijante covida 19, prestrašivši trgovce i potaknuvši zabrinutost za potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela potonula 2,76 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 70,68 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 2,86 dolara nižoj cijeni, od 67 dolara.

Podsjetimo, Vlada je 14. listopada donijela uredbu prema kojoj trgovci naftnim derivatima u idućih 30 dana benzin mogu prodavati za najviše 11,10 kuna za litru, a dizel po 11 kuna. Ograničenje cijena goriva produljeno je 11. studenog za još mjesec dana, ali samo za eurosuper 95 i eurodizel, dok se za benzine s više oktana i sva premium goriva cijene mogu formirati slobodno.

Vlada: Još mjesec dana ograničenje cijena goriva, ali samo za osnovni dizel i benzin

Za očekivati je da će, nastavite li cijene nafte padati, Uredba biti ukinuta. Možda i prije nego li istekne ukupno 60 dana ograničenja. 


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]