Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kraj misterije
  • 06.06.2022. 16:00

Šta isplaćuju proizvođačima mlijeka u RS - zaostale premije predstavili kao pomoć?

Najavljeno je "dodatnih 7.430.000 KM sredstava za podršku mljekarskom sektoru". Međutim, isplata posljednjih poticaja stvorila je konfuziju kod proizvođača

Foto: Depositphotos/StockSeller
  • 855
  • 147
  • 0

Vlada Republike Srpske nedavno je saopćila da će mljekarskom sektoru u ovoj godini biti isplaćena dodatna sredstva, kako bi ublažile posljedica nastanka ozbiljnih poremećaja na tržištu. S tim u vezi, najavljeno je da će proizvođači u ovoj godini dobiti 15, umjesto 12 premija.

Kako je 30. maja rekao premijer RS Radovan Višković bit će izdvojeno "dodatnih 7.430.000 KM sredstava iz Kompenzacionog fonda za podršku mljekarskom sektoru". Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske su, 1. juna, naveli da je za dvije premije za mlijeko isplaćeno 4.815.364 KM. Za redovni mjesečni poticaj izdvojeno je nešto vise od 2,4 miliona KM, te više od 2,39 miliona KM iz sredstava Kompenzacionog fonda RS.

Poticaj za mart i april

Međutim, isplata ovih poticaja stvorila je konfuziju kod proizvođača. Pod uvjetom anonimnosti, naveli nam kako su na njihovim računima evidentirane dvije redovne uplate premija – za mart i april, navodeći da nije riječ ni o kakvim dodatnim sredstvima, kako to iz Vlade RS i resornog ministarstva pokušavaju prikazati.

Iz Ministarstva poljoprivrede RS na upit Agrokluba odgovaraju kako su upoznati sa aktuelnim stanjem u svim oblastima poljoprivredne proizvodnje. Ističu da je na sastanku s Viškovićem, a kojem je prisustvovao i predsjednik Udruženja mljekara RS, Vladimir Usorac, razmatrana mogućnost isplate jednokratne premije u iznosu 0,05 KM po litru za sve proizvođače koji su proizvodili mlijeko u prethodnoj godini. Ovom vrstom podrške izdvojena sredstva iznosila bi oko 6.000.000 KM.

Zaostale premije

Međutim, odlučili su se za drugi vid "podrške".

"Kako bi podrška bila veća, odlučeno je da se izvrši isplata zaostalih premija, tako da će mljekarima u ovoj godini biti isplaćeno 15 umjesto dosadašnjih 12 premija koje su isplaćivane redovno svakog prvog u mjesecu. Na ovaj način će mljekari u ovaj godini kroz premiju za mlijeko umjesto planiranih 27.000.000 KM ostvariti oko 35.000.000 KM", stoji u odgovoru iz Ministarstva.

Podsjetili su da je pored ove mjere, za mljekarski sektor u ovoj godini izdvojeno dodatnih 1.000.000 KM iz Kompenzacionog fonda RS za nabavku steonih kvalitetno priplodnih junica. Dodaju i kako pažljivo prate cjelokupnu situaciju u mljekarskom sektoru i da će "dodatno intervenirati, u skladu s mogućnostima, ukoliko se ukaže potreba za tim".


Tagovi

Mlijeko Proizvođači mlijeka Premije za mlijeko Ministarstvo poljoprivrede RS Kompenzacioni fond Vladimir Usorac Radovan Višković


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

30


Glasova: 11

Da 36,7%

Glasova: 14

Ne 46,7%

Glasova: 5

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,7%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...