Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Saradnja regiona
  • 11.04.2022. 17:00

Šta je dogovoreno na sastanku ministara poljoprivrede Zapadnog Balkana?

Na dnevnom redu su bile mnoge teme, a naglašena je potreba da se tržišta hrane drže otvorenim i da se prilagode poljoprivredne politike kako bi se osiguralo snabdijevanje hranom i poljoprivrednim proizvodima

Foto: Depositphotos/simply
  • 77
  • 31
  • 0

Sastanak ministara poljoprivrede Bosne i Hercegovine (iz entiteta Republika Srpska), Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Albanije, Kosova te Moldavije, održan je početkom aprila u Berlinu. Učestvovali su i posmatrači iz Njemačke, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Austrije, Mađarske i Italije.

Na dnevnom redu su bile mnoge teme, a naglašena je potreba da se tržišta hrane drže otvorenim i da se prilagode poljoprivredne politike kako bi se osiguralo snabdijevanje hranom i poljoprivrednim proizvodima, navodi Arc2020. Ministri su izrazili potrebu da se angažuju, povežu s institucijama EU te brzo implementiraju Zelenu agendu za region Zapadnog Balkana kao uslov za održivi poljoprivredni i ruralni razvoj te sigurnost hrane. Zelena agenda integriše klimatske akcije i druge prioritete Zelenog dogovora EU u proces pristupanja EU.

Financijska podrška

Domaćin sastanka u okviru Berlinskog procesa za Zapadni Balkan i tekućeg dijaloga o agrarnoj politici, s fokusom na Zelenu agendu za region bio je njemački ministar poljoprivrede Cem Özdemir. Ova Agenda uključuje Akcioni plan o klimi, energiji, mobilnosti, cirkularnoj ekonomiji, smanjenju zagađenja, održivoj poljoprivredi i prehrambenim sistemima te zaštiti biodiverziteta, od kojih su posljednje dvije u nadležnosti resornih ministarstava.

Obuhvaćene su strategije Od polja do stola i ona o biodiverzitetu, a u tu svrhu navedene zemlje dobijaju 9 milijardi eura u grantovima i 20 milijardi eura investicija do 2024. godine kao prvog indikativnog vremenskog okvira za usklađivanje sa Sistemom trgovanja emisijama EU.

Obuhvaćene su strategije Od polja do stola i ona o biodiverzitetu (Foto: N.Čaušević)

Stalna radna grupa (SWG) za jugoistočnu Evropu vodi Dijalog o poljoprivrednoj politici, o saradnji u oblasti agrara i ruralnog razvoja u zemljama Zapadnog Balkana. Redovno okuplja ministarstva, uključujući susjedne zemlje posmatrače, u cilju daljeg jačanja regionalne saradnje i olakšavanja pripremnih mjera za pristupanje EU analizom politika i naučnim studijama. 

Pristupanje u EU

Hannes Lorenzen, predsjednik SWG, i Frida Krifca, ministarka poljoprivrede i ruralnog razvoja Albanije, vide prilike u evropskom angažmanu. Krifca je razgovoru s ministrom Cemom Özdemirom istakla da se poljoprivredni proizvođači u njenoj zemlji pokušavaju nositi s brzim promjenama pogođenim globalnim problemima, a na Evropu gledaju kao na zajednicu koja prihvaća domaću viziju razvoja. Krifca je dodala da je moguća i potrebna saradnja među zemljama regiona.

Boban Ilić, generalni sekretar SWG, je ukazao na ulogu njemačkog ministra na ovom sastanku. Istakao je da su zemlje regiona ohrabrene da se pripreme za ubrzani proces pristupanja u EU.

SWG je izrazio da bi EU trebalo da razmotri tretiranje navedenih zemalja kao država članica u vezi s učešćem u programima za poljoprivredu i ruralni razvoj, kao i drugim inicijativama i grupama u ovom sektoru i podržati njihovo učešće kao punopravnih članova u tim programima.

Istaknuta je neophodnost prevođenja novog zakonodavstva i zakonodavnih dokumenata EU na jezike ovih zemalja kako bi se što bolje pripremila implementacija zakona u ranoj fazi. 

Zaključujući sastanak, ministar Özdemir je izrazio opredijeljenost za nastavak podrške procesu dijaloga i pomoći ubrzanju procesa pristupanja EU. Istakao je da su kimatska kriza i globalni gubitak biodiverziteta globalne krize koje predstavljaju egzistencijalnu prijetnju svakome od nas. 


Tagovi

Sastanak ministara Berlin Zapadni Balkan Razvoj poljoprivrede Cem Özdemir Zelena agenda Financijska podrška


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Pokrenuli farmu koka i osigurali egzistenciju. Trenutno imaju 2000 🐔 nosilica, a dnevno proizvedu više od 1600 🥚.
Obitelj Vidović #Ljubunci #ProzorRama 🌞