Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Baštovanski alat
  • 17.03.2018. 18:30

Šta je novo u svetu baštovanskog alata?

Inovacije su na svakom kokraku, pa tako i u segmentu baštovanstva. Predstavljamo šest alata dizajniranih za specifične zadatke.

Foto: Wikimedia Commons
  • 2.138
  • 85
  • 0

Na tržištu se svakodnevno pojavljuju različite inovacije u svim segmentima života. Ništa drugačije nije sa baštovanstvom. Veliko je to područje, vrlo pogodno za niz novih alata koji vam mogu olakšati život. Ovih šest alata dizajnirani su za vrlo specifične zadatke, pa zašto ne biste razmislili o tome da počnete da ih koristiti. 

Češalj za bobice

Ovaj alat (naslovna fotografija) već uveliko koriste komercijalni poljoprivrednici za berbu bobica. Zupci odvajaju bobice od "počešljanih" grana, a plod završava unutar alata. Ovaj alat uveliko olakšava posao, koji inače zahteva puno ručnog rada. Alat je odličan i za prikupljanje divljih bobica, a postoje verzije i za branje kupina i drugog malog voća. Plastični modeli dostupni su za manje od 10 dolara (oko 950 rsd) dok metalni ili drveni koštaju oko 50 dolara (oko 4.700 rsd), navodi Modern Farmer.  

Teleskopski berač

Berač voća koje se nalazi na visokim granama nije novitet. Ljudi su se na taj način i ranije snalazili. U njegov rezervoar stane više voća, a najbolje u svemu je što su izrađeni od aluminija, pa su lagani za rukovanje. Naravno, možete da im podesite dužinu zavisno od visine na kojoj su voćke. Cena berača od plemenitog aluminija kreće se od 50 do 100 dolara (oko 9.500 rsd). 

Napravi sam: berač za voće

Dugačke makaze i testera

Ne samo da je teško pokupiti voće sa viših grana drveća, već je i samo orezivanje viših grana izazovan zadatak. Kao što znamo, prolećno orezivanje pomaže u održavanju zdravlja i produktivnosti stabla, a kontroliše i njegovu veličinu. Pojedine makaze za rezidbu su malo duže od uobičajenih. Na jednom kraju ručke postoji poluga koja, kada je stisnete, zatvara oštrice makaza i tako obavljate rezidbu na višim granama. Postoje i verzije sa malom motornom testerom na kraju, kako bi se uklonile veće grane. Takođe, dostupni su i teleskopski modeli. Cene im se kreću od ispod 15 (oko 1.450) rsd do 50 dolara. 

Motika za korov

Radi se o alatu - obruču oblikovanom poput motike, pomoću koga možete da počupate korov, a da se nad njim ne savijate. Istovremeno ćete malo i rastresti zemlju. Oštrica ovog alata namenjena je za čupanje sitnog korova sa korenom koji, uobičajeno, brzo naraste nakon što ste posejali ili posadili povrće. Ako ste vešti sa pravljenjem alata, ovakvu motiku možete da napravite i sami. Inače, cena joj je ispod 30 dolara (oko 2.800 rsd). 

Praktična motika za korov (Foto: YouTube/Kelly Athena)

Japanski nož hori hori

Za prekopavanje zemlje može se koristiti baštovanska mistrija, ali je sve popularniji i japanski nož hori hori. Mistrija je nezgodna, jer se često u delu gde se lopata spaja sa ručkom, savija, a nakon nekog vremena i puca. Hori hori, s druge strane, sastoji se od ručke i dela za kopanje, koji je oblikovan poput noža. Nož nije oštar, osim što je sa jedne strane zupčast. Koristi se kod rahlijeg zemljišta, odlično će poslužiti kod vađenja korenastog povrća, ali i plevljenja korova poput pirevine ili vađenja zaostalog korena. Košta oko 20 (oko 1.900 rsd) do 30 dolara. 

Plamenik za plevljenje

Možda se radi o radikalnom načinu rešavanja korova, ali ne treba zaobići ovaj alat koji na jednom kraju ima plamenik, a na drugom rezervoar sa plinom, te su  povezani tankom cevi. Plamen usmeravate prema korovu, a biljku uništava sa korenom. Služi samo za područja gde potupno želite da uklonite korov, ali morate biti svesni da ćete na ovaj način uništiti i korisne mikroorganizme u zemlji. Ovaj je alat odličan za korov u pukotinama između betonskih ploča. Pri korišćenju ovoga alata treba biti vrlo oprezan, posebno u suvim poljima. Takođe, alat nije u potpunosti praktičan, jer su rezervoari teški, a često su smešteni na posebna kolica ili rančeve. Osnovni alat (bez rezervoara i ostalog pribora) košta oko 100 dolara. 


Tagovi

Češalj za bobice Baštovanstki alat Hori hori Motika za korov Teleskopski berač Plevljenje Plamenik


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.