Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u februaru
  • 05.02.2019. 07:30

Šta se radi, a šta sadi u februaru?

Ako vrijeme dozvoli sada je idealno da počnete sa sjetvom ranog povrća. Plastenici i staklenici, kao što je o tome naš portal već pisao, pokazuju veliku prednost u odnosu na proizvodnju povrća na njivama.

Foto: Flickr/Garden Organic
  • 4.551
  • 117
  • 0

Februar je mjesec, kada se polako, ali sigurno nazire dolazak proljeća, pa samim tim i posla u polju ima više nego što je toga bilo u predhodnim mjesecima. Sada  počinje prihranjivanje pšenice i drugih ozimih usjeva – raži, zobi, uljane repice, ječma. Vi već znate na koji način prihranjujete vaše usjeve, pa vam na ovu temu nećemo davati previše savjeta, osim onog standardnog  koji preporučuju stručnjaci, a to je prihrana N-min metodom.  Naime, ova metoda prihrane će pokazati koliko azota, odnosno azotnih đubriva treba dodavati.

Krajem ovog mjeseca počinje sjetva jarih usjeva kao što su jara pšenica, zob, raž i ječam, naravno ako su povoljne temperaturne prilike i stanje vlage u tlu. Ne zaboravite da ispustite vodu s livada u kanal, jarak ili neki drugi vodotok.

Posebna njega mladih biljaka

Ako vrijeme dozvoli sada je idealno da počnete sa sjetvom ranog povrća. Plastenici i staklenici, kao što je o tome naš portal već pisao, pokazuju veliku prednost u odnosu na proizvodnju povrća na njivama. Ipak, trebali bi biti oprezni, jer februar zna biti hladan i sa mnogo snijega. Ukoliko padne snijeg trebalo bi da obezbjedite posebnu njegu mladih biljaka u plastenicima i staklenicima

Kako pripremiti plastenik za sljedeću sezonu

Rana sjetva je veoma važna za biljke poput boba, graška, špinata, crvenog i bijelog luka, rotkvica, jer one klijaju na temperaturi od tri do pet stepeni. 

Pripremite prostirku od slame u svinjcu za utopljavanje

Kada je riječ o stočarskoj grani, ovo je mjesec kada stiže prinova. Zato se pripremite za prašenje krmača, a s obzirom na to da je u februaru još uvijek hladno trebate pripremiti prostirku od slame u svinjcu za utopljavanje mladih prasića. 

Ukoliko imate veća grla, poput krava, pipremite i za njih idealne uslove za teljenje. U jednom uglu trebate prostrijeti čistu i suvu slamu.  Bilo bi dobro da o ovom događaju obavijestite i veterinara koji će stručno pomoći ako dođe do nekih komplikacija. Kada se krava oteli, pupak bi trebalo dezinfikovati u jodnoj tinkturi, a kravi dati mlak napoj: vodu u kojoj su razmućene pšenične mekinje. Slično je i sa ovcama. 

Ovce u laktaciji traže posebnu ishranu

Kokoške treba držati u toplom i hraniti kvalitetnom hranom. Guske u ovom period počinju da nose jaja i prave gnijezda, zato im obezbedite odgovarajuće mjesto.

Uskoro počinje vegetacija, idealno vrijeme za orezivanje 

Počinje rezidba koštičavog i jabučastog voća. Uskoro će početi vegetacija, pa treba orezivati kruške, jabuke, šljive, dunje, trešnje, višnje i crne ribizle. 

Zimska rezidba krušaka: Manje grana - veća snaga voćke

Kada ste ovo uradili, počnite sa zimskom zaštitom (prskanje) voćaka. Takođe, ako dozvole vremenski uslovi, okopajte voćnjak.  Sada je idealno vrijeme i za orezivanje, radi podmlađivanja voćnjaka. 

Rezidbu u vinogradu treba obavljati u periodu mirovanja loze

U vinogradu počinje priprema za sadnju loze. Po zemljištu se rastura stajnjak i mineralna đubriva. Vinograd se reže na zrelo. Rezidbu u vinogradu treba obavljati u periodu mirovanja loze. U uslovima kontinentalne i umjereno kontinentalne klime, može se orezivati i tokom zime, kao i u rano proljeće.

U ovom period možete da orežete i ukrasno bilje

Pojedine vrste ukrasnog bilja mogu da se orezuju već u februaru. Ovo se odnosi na kamelije, hortenzije, mangolije i božure. Budite obazrivi i odstranite samo osušene, polomljene, oštećene grane.

Za rezidbu hortenzija sačekajte proljeće

U ovom periodu možete da orežete i ukrasno bilje koje djeluje neuredno i zaraslo, ali bi trebalo da pazite na mlade izdanke kako i njih ne biste isjekli.


Tagovi

Radovi u februaru Sjetva povrća Plastenik Prasenje Telenje Orezivanje Vinograd Februar Hortenzija


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]