Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatska u Kataru
  • 13.12.2022. 07:30

Šta se u Hrvatskoj jede da su Vatreni tako dobri? Top 10 činjenica o domaćoj hrani i poljoprivredi

U prosjeku pojedu 62 kilograma pekarskih proizvoda, 50 kg svinjetine i 20 kg ribe. Najviše zalijevaju pivom i vinom

Foto: Ilustracija
  • 105
  • 25
  • 0

"Pa šta jede ovaj čovjek?! Čime se hrani?!", vikao je sportski komentator HRT-a, Marko Šapit, u deliriju prijenosa utakmice između Hrvatske i Brazila, kada je vratar hrvatske reprezentacije, Dominik Livaković odbranio jedan od penala.

Ne znamo šta jede Livaković pa golove brani kao hobotnica, niti Luka Modrić pa s 37 ima toliko snage u nogama ili pak Marcelo Brozović koji je postavio rekord svjetskih prvenstava po pretrčanim kilometrima na jednoj utakmici (16,7 km protiv Japana), ali, prema Taste atlasu, vodiču kroz tradicionalnu hranu širom svijeta, u Hrvatskoj su na prvom mjestu štrukle, slijedi ih brudet, peka, mađarica te na petom mjestu dalmatinska pašticada. Među prvih deset su i fritule, kotlovina, čobanac, sataraš i burek sa sirom (da, baš tako piše, burek sa sirom). Tek na 11. je janjetina s ražnja. 

Je li to stvarni pokazatelj onoga što zaista jedu, otkrit će hrvatsko Nacionalno istraživanje prehrambenih navika.

No, evo zanimljivih činjenica i brojeva o njihovoj hrani i poljoprivredi: 

  1. U prosjeku pojedu 62 kilograma pekarskih proizvoda per capita na godinu, po čemu prednjače u Evropskoj uniji, a možda su zbog toga, iako sportska nacija, prvi na listi pretilosti u EU.
  2. Potrošnja svinjetine po glavi stanovnika u Hrvatskoj iznosi otprilike 50 kg, što je daleko više od ostalih vrsta mesa.
  3. Iako zemlja s razvijenim ribarstvom, jedu 20,20 kg ribe per capita godišnje te bilježe godišnji rast potrošnje od 10 posto. 
  4. Samo 10 posto građana u Hrvatskoj jede najmanje pet porcija voća i povrća, što je ispod prosjeka EU.
  5. Sve to treba nečime i zaliti. Prema podacima worldpopulationreview, godišnje se per capita popije 72,10 litara piva i 22 litre vina.
  6. Hrvatska ima čak 38 proizvoda zaštićenog naziva u EU, posljednji među njima tu su titulu zaslužili lumblija, samoborska češnjovka i meso boškarina, a na popisu su i paški sir, lička janjetina, baranjski kulen. 
  7. Kukuruz je žitarica broj jedan, a 2020. je uzgajan na gotovo 290 hiljada hektara, slijede ga ozima pšenica sa 137 hilj.ha, a na trećem su mjestu "najuzgajanije" livade, na nešto više od 95.000 ha. 
  8. Od 2,7 miliona hektara poljoprivrednih površina obrađuje se oko 1,1 milion, a jedan poljoprivrednik u prosjeku koristi 6,7 ha poljoprivrednog zemljišta. 
  9. Oranice i vrtovi zauzimaju 59 posto ove površine, trajnji travnjaci 35,6, voćnjaci 2,4, vinogradi 1,4, a maslinici 1,3 posto površine. 
  10. Iako imaju značajnu proizvodnju maslinovog ulja koja osvajaju međunarodno važna priznanja, troše ga tek 1,5 litar po glavi stanovnika godišnje. 

Hrvatska: bogata plodnom zemljom, a proizvodi premalo voća i povrća - bogata ribom, a narod ju ne jede, ali zato vino najbolje prolazi

Šta god da jeli Vatreni, neka im da energije i snage za današnju utakmicu protiv Argentine, a onda i u finalu, bilo s Marokom ili Francuskom. 

Sretno momci! 

Izvor za naslovnu fotografiju: Pixell/Dubravko Petric/Paška sirana/Vedran Stapić


Tagovi

Hrvatska hrana Hrvatska poljoprivreda Čime se hrani Dominik Livaković Svjetsko nogometno prvenstvo Luka Modirć Marcelo Brozović Per capita Taste Atlas


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete