Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trava na stadionu
  • 16.12.2022. 15:00

Stadionska trava u Kataru godinama uzgajana u SAD-u: Toleratna je na teške uvjete

PlatinumTE Paspalum naziv je trave koja je uzgojena za Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. S obzirom na klimu Katara, puno toga mora istrpjeti

Foto: Atlas Turf International
  • 581
  • 59
  • 0

U organizaciji svjetskog nogometnog prvenstva ništa se ne prepušta slučaju pa tako ni u odabiru trave koja se koristi na stadionima. Ona mora biti tamnozelena, imati čvrsta vlakna i korijen te biti pokošena na točnu duljinu od 23 milimetra. S obzirom na klimu Katara, ove godine je morala biti pomno izabrana. 

PlatinumTE Paspalum, naziv je trave koju uzgaja tvrtka Atlas Turf International sa sjedištem u Georgiji, SAD, a koja je ove godine dobila ugovor za Svjetsko prvenstvo.

Agronomima su bile potrebne godine istraživanja i testiranja kako bi se odredila prava podloga za uvjete na stadionima na kojima se igraju najvažnije nogometne utakmice.

Posađena je na svih osam katarskih stadiona i 81 terenu za vježbanje.

Testirana u najtežim uvjetima

Ona kao podloga mora pružati stabilnost, biti oštro pokošena s dubokim, čvrstim korijenjem koje će spriječiti proklizavanje igrača koji trče velikom brzinom te se naglo zaustavljaju u igri, izjavio je John Holmes iz Atlas Turf Internationala u intervjuu za Turf Matters. 

Ovaj turnir je najveća svjetska pozornica na kojoj je ova trava testirana i u najtežim uvjetima. Ona treba manje vode i gnojiva nego druge vrste, a što je prilagođeno klimatskim promjenama. 

Jako sunce, loša zemlja, nekvalitetna voda za navodnjavanje koja je ili pročišćena kanalizacijska ili desalinizirana morska, a k tome i stadioni koji su projektirani tako da pruže što veću hladovinu, sa slabim protokom zraka - nikako ne idu u prilog rastu ove biljke. No, ona je odabrana baš zato jer ima visoku toleranciju na teške uvjete - slanu vodu, ustajali zrak i slabo svjetlo. 

Potječe od busenaste, višegodišnje trave koja raste uz morsku obalu u tropskim krajevima. Tamne je boje i dugog korijena. 

Godinama uzgajana u SAD-u

Trava koja se koristi na stadionima u Kataru je uzgojena u SAD-u. Nakon 90 dana rasta, njezini izdanci (stoloni) su izvađeni, očišećni, spakirani u kutije i otpremljeni u Dohu. Prva pošiljka otišla je na stadion Al-Rayyan 2014. godine. Tijekom sljedećih nekoliko godina Atlas Turf poslao je gotovo 140.000 kg stolona na u Dohu. Ondje je posađena pokraj svakog stadiona dok se pojedinačni izdanci nisu spojili u polje. Zatim su izvađeni i smotani poput tepiha te prebačeni unutar svih igrališta, na površini koja je ekvivalent 179 hektara.  

Katar 2022: Nema navijanja bez piva, čipsa... poljoprivrede!

Iako je ovoj vrsti potrebno 25 do 30 posto manje vode nego drugima, svaki teren dnevno zahtijeva 8.300 litara vode po zimi i više od 40.000 litara ljeti. Velik dio vode dobiva se desalinizacijom, procesom koji intenzivno troši fosilna goriva i oštećuje morske ekosustave što predstavlja najveći ugljični otisak ovog Svjetskog prvenstva. 

PlatinumTE Paspalum treba izdržati još dvije utakmice, sutrašnju između Hrvatske i Maroka za broncu, na stadionu Khalifa te onu finalnu, u nedjelju, između Argentine i Francuske na stadionu Lusail.


Tagovi

PlatinumTE Paspalum Paspalum Trava na stadionu Atlas Turf International Nogomet Svjetsko nogometno prvenstvo


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]