Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Snimanje dronom
  • 20.08.2021. 18:00
  • Izrael

Stado ovaca snimljeno dronom postalo hit na internetu

Stado od 1.700 ovaca snimljeno je dronom tijekom sedam mjeseci. Video objavljen na Facebooku u dva mjeseca ima 1,4 milijuna pregleda i 820 tisuća dijeljenja.

Foto: Facebook/PrintScreen
  • 621
  • 332
  • 0

Kretanje stada ovaca snimljeno iz zraka, dronom, postalo je preko noći veliki hit na internetu. Izraelski fotograf Lior Patel iz Haife snimao je stado čiji se broj kreće od 1.000 do 1.7000 ovaca tijekom sedam mjeseci prativši ih kako se sele sa zimske paše na ljetnu. 

Snimljene su bespilotnom letjelicom, a video prati kretanje stada koje se kreće Dolinom mira u regiji Yokneam, na sjeveru Izraela. Ovako prikazane izgledaju poput riječnog toka koji se prilagođava preprekama na koje nailazi ili pak poput kolonije mrava koja se užurbano priprema za zimu.

Ovce prelaze oko sedam kilometara, a o stadu brinu pastiri i psi ovčari koji se također vide u snimci. Hodaju cestama, pašnjacima, kroz raslinje.

Video koji traje svega 1.15 minuta Lior Patel je postavio 26. lipnja na svom Facebook profilu, a do danas ga je pogledalo 1,4 milijuna ljudi, a podijelilo njih 820 tisuća. 

Nakon što ga je postavio, priča za BBC, otišao si je napraviti kavu. Za samo pet minuta podijelilo ga je 20 ljudi. Nije to smatrao posebno važnim. No, za nekoliko sati, kada je ponovo provjerio svoju objavu, pomislio je da mu se računalo pokvarilo ili da je, kako kaže, Facebook poludio. 

Ovaj fotograf često snima iz zraka. Kaže, pri svom boravku u prirodi često je susretao stada ovaca pa se pitao, kako bi ono izgledalo iz zraka. 

Kaže kako stado nije bilo lako snimiti, odnosno pretpostaviti njihov smjer kretanja. "Morao sam biti kreativan kada je u pitanju njihovo kretanje jer ih lako možeš izgubiti iz vida. One odu u jednom pravcu, a ti pretpostaviš da će u drugom", priča te pojašnjava kako je stoga većinu scena snimio s fiksnog položaja kamere. Svaki ubrzani snimak, timelapse, prikazuje između 4-7 minuta kretanja životinja. 

Ovaj skromni fotograf kaže kako nije očekivao takvu reakciju na Facebooku te da je previše star da bi bio popularan na društvenim mrežama. 

Patel često putuje diljem Izraela dokumentirajući poljoprivredne prakse, teglenice i povijesnu arhitekturu gradskih središta pomoću drona. 

Pogledajte stado ovaca u ovom jedinstvenom videu: 

Aerial Sheep Herding in Yokneam from Colossal on Vimeo.


Tagovi

Snimka dronom Video stada Dron Stado ovaca Lior Patel Timelapse Izrael


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete