Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 04.11.2020. 18:00

Stanje s ptičjom gripom se pogoršava - pratite ga na interaktivnoj karti

Osim Nizozemske, ptičja gripa se pojavila u Njemačkoj i Engleskoj gdje će biti eutanazirano 13.000 kokoši. Tamošnja vlada ističe kako je pravilno kuhano meso peradi, kao i jaja, sigurno za hranu.

Foto: Depositphotos/chayakorn.lot@gmail.com
  • 573
  • 232
  • 0

Ptičja gripa se sve više širi svijetom. Sada se pojavila i u Njemačkoj gdje je zabilježeno već 14 slučajeva zaraze i to u saveznim pokrajinama Schleswig-Holstein, Hamburg te Mecklenburg- Zapadno Pomorje, navodi se u priopćenju tamošnjeg ministarstva poljoprivrede. Radi toga je pojačan nadzor svih peradarskih farmi u toj zemlji.

Savezni istraživački institut za zdravlje životinja u listopadu je klasificirao rizik od ptičje gripe u Njemačkoj kao visok s obzirom na to da divlje ptice prenose ovaj virus preko granica. Do sada su otkriveni samo pojedinačni slučajevi i to kod divljih ptica.

Eutanazirano 13.000 kokoši u Engleskoj

Istovremeno, ptičja gripa soja H5N8 je izbila u Velikoj Britaniji i to na farmi kokoši u Cheshireu. "Svih 13.000 kokoši za proizvodnju jaja morat će se eutanazirati", priopćila je tamošnja vlada koja je dodala da je pravilno kuhano meso peradi, kao i jaja, sigurno za hranu.

Izbila ptičja gripa kod najvećeg EU izvoznika peradi - eutanazirat će 35.700 brojlera?

Podsjećamo da je nedavno ovaj soj virusa pronađen i u Nizozemskoj, a zaraza je potekla od dva divlja labuda u provinciji Utrecht. Nakon toga proširila se na jednu farmu gdje je eutanizirano čak 35.700 brojlera.

Od tada tamošnji uzgajivači svoju perad moraju držati isključivo u zatvorenim prostorima kako bi se spriječila zaraza. Isto tako. zabranjen je i prijevoz jaja, živih pilića i ostalih poljoprivrednih proizvoda u krugu 10 kilometara od zaražene farme u gradu Altforst.

Upozorenje za sve zemlje EU

Nakon što je virus u srpnju ove godine primijećen u Rusiji i Kazahstanu Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) je pozvala zemlje članice EU na pojačavanje mjera nadzora i biološke sigurnosti kako bi se zaštitile od mogućih novih izbijanja ptičje gripe.

Stoga je i naše Ministarstvo poljoprivrede objavilo preporuke uzgajivačima. Prije svega savjetuje im se spriječiti kontakt peradi s divljim pticama držeći ih u zatvorenim ili ograđenim nastambama.

Ostale preporuke i obveze proizvođača pronađite ovdje.

Stanje vezano uz ovu bolest te u kojim je državama zabilježena, možete pratiti na interaktivnoj karti:


Tagovi

Ptičja gripa Njemačka Engleska H5N8 Zaraza Virus Interaktivna karta


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]