Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poskupljenje
  • 05.07.2022. 18:00

Stanje u Ukrajini povisilo cijene poljoprivrednih inputa za gotovo 10% u prvom tromjesečju

Među državama članicama EU najveća stopa rasta prosječne cijene poljoprivredne proizvodnje zabilježena je u Litvi. Hrvatska s još dvije zemlje bilježi pad indeksa cijena

Foto: Martina Popić
  • 383
  • 61
  • 0

Ruska invazija na Ukrajinu značajno je poremetila globalna poljoprivredna tržišta, posebice zato što su ove dvije zemlje bile glavne izvoznice žitarica, pšenice, kukuruza, uljarica (osobito suncokreta) i gnojiva. To je doprinjelo nestabilnosti na tržištima te rezultiralo naglim porastom cijena ključnih poljoprivrednih proizvoda i inputa. 

Eurostat donosi usporedbu prvog tromjesječja 2022. kada je prosječna cijena dobara i usluga koje se troše u poljoprivredi (tj. inputi koji nisu povezani s ulaganjima) porasla je za 9,5 posto u usporedbi s istim razdobljem 2021., poduprta snažnim rastom za cijenu gnojiva i poboljšivača tla (+21,2%), energiju i maziva (+17,4%) i stočnu hranu (+9,2%). U međuvremenu, prosječna cijena poljoprivrednih proizvoda u cjelini porasla je za 6,0%. 

Najnoviji trendovi se nadovezuju na povećanja zabilježena u prvom tromjesječju 2021. Na godišnjoj razini, prosječna cijena poljoprivrednih inputa koji nisu povezani s ulaganjima skočila je za 27,4% za EU između spomenuta dva razdoblja. Konkretno, cijena gnojiva i poboljšivača tla gotovo je udvostručen u prosjeku u EU (+96,2%), a prosječna cijena energije i maziva porasla je za nešto više od polovice (+55,6%). Viši troškovi za žitarice i energiju prelili su se i na stočnu hranu (+22,9%).

Europu čeka teška kriza s gnojivima?

Prosječna cijena poljoprivredne proizvodnje porasla je za 19,9% za EU. Osobito su snažni porasti cijena žitarica (u prosjeku +41,5%) i uljarica (+51,7%), kao i goveda ( +24,2%), peradi (+22,2%) i mlijeko (+21,4%), između ostalih.

Među državama članicama EU najveća stopa rasta prosječne cijene poljoprivredne proizvodnje zabilježena je u Litvi (+18,1% u prvom kvartalu 2022. u usporedbi s četvrtim kvartalom 2021.), a slijede Rumunjska (+14,4%) i Nizozemska (+13,9%). Hrvatska (-5,8%, potaknuta padom cijena krmnog bilja), Slovačka (-0,8%) i Grčka (-0,4%) jedine su zemlje s padom indeksa cijena u ovom razdoblju. 

Bilježimo pad biljne i rast stočarske proizvodnje? Tako kažu podaci DZS-a

Najveću stopu rasta prosječne cijene inputa koji nisu povezani s ulaganjima također je zabilježila Litva (+24,5%), a slijede Latvija (+18,9%) i Slovačka (+14,6%). U svim zemljama članicama se dogodio rast, a najmanji je bio u Malti (+4,7%), Sloveniji i Portugalu (obje +6,2%).


Tagovi

Poskupljenje Ukrajina Tržište žitarica Poljoprivredna proizvodnja Cijene inputa


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]