Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Traktor budućnosti
  • 11.04.2022. 07:30

Steyr hibridni koncept razvija inovativne ideje

Sustav električnog pogona koji je Steyr razvio olakšava povratak na maksimalnu brzinu, koju je sada moguće postići brže nego s konvencionalnim prijenosom

Foto: Vedran Stapić
  • 298
  • 66
  • 0

STEYR je predstavio najnoviju fazu razvoja za hibridni pogon koji slijedi nakon prikaza originalnog "Konzept" traktora na Agritechnici 2019. godine.

Kako navode u ovoj kompaniji, svi elektromotori su umreženi tako da je energija uvijek dostupna tamo gdje je najpotrebnija za danu situaciju.

Ključni fokus istraživanja bio je na prednostima električnih pogonskih sustava s potencijalom pokretanja laganog stroja velike konjske snage.

"Ovaj hibridni pogon pokazuje kuda idemo, posebno u pogledu transmisije i karakteristika koje bi mogle naći svoj put u traktorima u budućnosti", rekao je potpredsjednik globalnog upravljanja proizvodima, Christian Huber

Olakšava povratak na maksimalnu brzinu

Pojasnio je da kao i kod svakog vozila, brzina mora biti smanjena dok se približava kružnom toku ili prijelazu. Za efikasnu vožnju cestom ključno je koliko brzo vozilo može povratiti brzinu pri izlasku iz kružnog toka ili prijelaza. Sustav električnog pogona kojega je Steyr razvio olakšava povratak na maksimalnu, koju je sada moguće postići brže nego s konvencionalnim prenosom.

Usporedba s konvencionalnim (Foto: Printscreen/YouTube)

Efikasniji je u zadržavanju što je moguće više svoje maksimalne brzine kretanja pri vožnji uzbrdo, s 25 posto učinkovitijim ubrzanjem. Isto važi i za rad na polju s priključnim strojevima. 

Karakteristike hibridnog Koncept sustava

Pojačavanje e-okretnog momenta, napajano iz centralne baterije, osigurava dodatnu energiju što daje visoko učinkovit električni pogon. Mehanički prijenos i hidraulične komponente u pogonskom sklopu su stoga višak u odnosu na zahtjeve što osigurava manje pokretnih dijelova, optimalan protok energije i manje gubitke snage i energije.

Hidraulika traktora i PTO imaju električni pogon što omogućava promjenjive brzine kao i vožnju unatrag. Za električne uređaje su dostupni priključci od 700 V i 48 V.

Svi elektromotori su umreženi (Foto: Steyr)

Mogućnost povrata i skladištenja energije kod spuštanja niz kosine još je jedna prednost elektromotora koji se može puniti i preko utičnice.

Četiri električna glavčina motora omogućavaju izvanrednu vuču i precizno upravljanje. Napajaju se energijom iz baterije ili generatora prema potrebi. Koncept omogućava vožnju bez štetnih emisija ispušnih plinova i ne stvara buku. Idealan je za ekološki osjetljiva područja kao što su urbane sredine, u plastenicima, staklenicima, skladištima, štalama.

Moguće je koristiti električnu energiju za potrebe uređaja kao što su električne sadilice, rasipači gnojiva ili vučene prskalice.

Kreiran je novi varijabilni 4wd sustav koji umanjuje uobičajeno proklizavanje prednje osovine koje se događa na konvencionalnom traktoru koji radi s priključkom za zemlju. Takav koncept smanjuje potrošnju goriva i oštećenja tla.

Integriranje jedinstvenih retarder kočnica omogućava održati konstantnu brzinu kada se kreće nizbrdo. U kombinaciji sa S-Brakeom može značajno smanjiti potrebu za kočenjem, čak i s velikim opterećenjem na prikolici. Rezultat je smanjeno trošenje kočnica i povećana sigurnost.

Poboljšano upravljanje i vidljivost

U Styeru ističu da inovativni koncept traktora sa najsuvremenijim tehnologijama u interakciji pruža vrhunsku udobnost u vožnji. Smanjen je radijus okretanja za oko 1,5m.

Upravljanje je značajno poboljšano, a pomicanje centra gravitacije bliže tlu osigurava bolju stabilnost, dok 4WD upravljanje i pojedinačne brzine kotača omogućavaju manji krug okretanja. Nisko zagađenje bukom i jedinstven ovjes na jednom kotaču pružaju dodatnu udobnost.

Ima nisko zagađenje bukom  (Foto: Printscreen/YouTube)

Novi koncept kabine, s velikim zastakljenim dijelovima i integriranim kamerama, stvara idealan pogled sa svih strana uz poboljšanu sigurnost.

Oprema za preciznu poljoprivredu

STEYR koncept donio je nova rješenja u vezi s opremom za preciznu poljoprivredu. Dron, opremljen senzorima usjeva, leti ispred traktora tijekom rada na polju i daje podatke u realnom vremenu.

Omogućava upravljanje farmom iz udobnosti kabine preko integriranog displeja, dok head-up displej okrenut prema naprijed projektira sve ključne informacije o vozilu u vidno polje operatera.

"Planiramo Hybrid Konzept prikazati na budućim poljoprivrednim izložbama i sajmovima. To ostaje konceptualna studija koja sama po sebi neće ući u proizvodnju, ali neke od njegovih konceptualnih ideja vidjet će se u nekom trenutku u budućnosti na STEYR proizvodima.", istakanu je Huber. 

Kako bi izgledao Steyr Konzept, pogledajte u animaciji: 


Tagovi

Stryr Hybrid Koncept Traktor


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]