Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svemirski internet
  • 16.04.2021. 18:00

Stiže brzi internet Elona Muska u sva ruralna područja, uskoro dostupan i kod nas

Već danas postoji mogućnost predbilježbe za buduću uslugu "svemirskog interneta" i kod nas po cijeni od 99 dolara.

Foto: Depositphotos/ChinaImages
  • 2.149
  • 340
  • 0

Većina Zemlje bi do kraja ove godine trebala biti pokrivena satelitskim internetom Starlinka, a iduće u cijelosti, plan je Elona Muska čija je kompanija SpaceX lansirala brojne satelite u nisku orbitu. 

Njihov je projekt Starlink javno predstavljen prije šest mjeseci, a uslugu njihovog satelitskog interneta nakon nekoliko mjeseci već je naručilo 10.000 korisnika u SADu i Kanadi, navodi cnbc

Oni koji ga upotrebljavaju u SAD-u tvrde da su zadovoljni uslugom jer brzina iznosi između 50 i 150 Mbps - više nego dovoljno za prosječnog korisnika, uz nešto veću latenciju u odnosu na klasičan internet, a koja iznosi između 20 i 40 ms. Pojasnimo, latencija je vrijeme čekanja odnosno vrijeme koje protekne od trenutka zahtjeva za podatcima do trenutka dok se oni ne pojave, a što se očekuje uskoro poboljšati povećanjem broja satelita. 

Musk predviđa da bi do kraja ove godine trebala iznositi 20 ms, a brzine bi se trebale udvostručiti. Tako da bi korisnici povremeno mogli surfati i brzinama do čak 300 mbps.

Većina njihovih sadašnjih pretplatnika nalazi se u ruralnim područjima, na kojima je inače ograničen pristup zemaljskom širokopojasnom internetu, a neki od njih do sada čak nisu niti imali pristup.

Već danas postoji mogućnost predbilježbe za uslugu svemirskog interneta za naše građane, i po cijeni od 99 dolara, kažu informacije sa mrežnih stranica Starlinka

Prvih 60 Starlink satelita lansirano je 23. svibnja 2019. godine na raketi Falcon 9. Od tada SpaceX konstantno lansira nove satelite na visinu od 550 km u zemljinu orbitu. Njih bi, prema planu, trebalo u konačnici biti čak 42 tisuće!?


Tagovi

Svemirski internet Elon Musk Starlink Pokrivenost Ruralna područja


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]