Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO izvješće
  • 10.10.2022. 15:00

Što će se događati sa žitaricama u ovoj sezoni?

Proizvodnja, upotreba, zalihe i trgovina žitarica će se, prema FAO prognozama smanjiti u 2022./2023.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 670
  • 33
  • 0

Najnovija predviđanja Organizacije za hranu i poljoprivredu UN-a (FAO) smanjila su drugi mjesec za redom očekivanu količinu žitarica od 2.768 milijuna tona za 5,9 mil. t pa je sada 1,7 posto ispod prošlogodišnje proizvodnje.

Smanjena je proizvodnja krupnozrnih žitarica sa 1.468 milijuna tona za 14,3 mil. t u odnosu na prethodni mjesec, a u odnosu na prethodnu godinu manja je za 2,8 posto. Suša je smanjila prinos i sjetvene površine u SAD. Snižene su prognoze za proizvodnju kukuruza u Europskoj uniji i Moldaviji. U Brazilu je ona umjereno manja, ali na osnovi nedavno objavljenih službenih podataka, nacionalna proizvodnja ostaje rekordno visoka, pokazuje FAO izvješće. 

Prognoza globalne proizvodnje ječma povećana je za 2,5 milijuna tona i iznosi 147,9 mil. t, što je 1,7 posto više na godišnjoj razini. Kada je riječ o riži, ona je smanjena za četiri posto, ali je urod i dalje iznad prosjeka.

Proizvodnja pšenice

Prognoza globalne proizvodnje pšenice za 2022. povećana je od rujna za 10,2 milijuna tona. Očekuje se da će dostići novi rekord od 787,2 mil. t, što je jedan posto više u odnosu na prošlu sezonu.

U Europskoj uniji prinos žetve je bio bolji od očekivanog, prvenstveno krušne pšenice, dok je Rusija imala rekordnu žetvu, zahvaljujući povoljnim vremenskim prilikama. Australija može očekivati drugu najveću zabilježenu proizvodnju te žitarice u 2022., nakon rekordnog maksimuma prošle godine. Ovo je sve nadoknadilo pad proizvodnje u Argentini.

Pad svjetske upotrebe žitarica

U 2022/23. predviđa se pad svjetske upotrebe žitarica. Predviđena količina je 2.784 milijuna tona, što je pad od 8,7 mil. t od rujna i 0,5 posto ispod nivoa 2021/22. Ovomjesečnu reviziju naniže predvodi smanjenje od 6,4 milijuna tona u prognozi korištenja krupnozrnih. Ona sada iznosi 1.491 mil. t, što je za 0,6 posto manje u odnosu na razinu prethodne sezone. To je posljedica smanjene upotrebe stočne hrane. Posebno je izražena za kukuruz u stočnoj hrani u Europskoj uniji i SAD, ali i Kanadi.

Manja je upotreba kukuruza u stočnoj hrani u EU (Foto: Depositphotos/PicsFive)

Predviđa se da će korištenje ječma pasti zbog manje upotrebe hrane u Maroku kao rezultat slabije proizvodnje, dok očekivani pad u Kini čini najveći dio prognoziranog pada globalne upotrebe sirka. FAO je snizio svoja predviđanja za svjetsku iskorištenost riže za 3,6 milijuna tona od rujna, na 518,6 mil. t.

Ukupna iskorištenost pšenice, koja prema očekivanjima iznosi 774 milijuna tona, nakon revizije ostaje blizu nivoa 2021/22. i više je za 1,3 mil. t u odnosu na rujan. Razlog je veća upotreba te žitarice u EU nego što se ranije očekivalo, a zbog manjih zaliha i veće domaće cijene kukuruza, koje prebacuju potražnju na pšenicu.

Manje svjetske zalihe

I pored revizije naviše od 2,9 milijuna tona ovog mjeseca, predviđa se da će svjetske zalihe žitarica do kraja sezone 2023. smanjiti za 1,6 posto ispod početnog nivoa, na 848 mil. t.

Ovaj trend se pripisuje smanjenju zaliha krupnozrnih žitarica od 5,4 posto u odnosu na početnu razinu, na 352 milijuna tona, što je za 2,9 mil. t manje od prethodne prognoze. Najviše se odnosi na kukuruz (-5,3 posto) zbog manjih količina u Europi i SAD uslijed slabe žetve, ali i Kini, gdje je porasla njegova upotreba u prehrani.

Revizija za 2,1 milijun tona više od rujna podigla je FAO-ovu prognozu za svjetske zalihe riže na kraju marketinške godine 2022/23. na 193,1 mil. t.

Globalne zalihe pšenice će porasti za 3,2 posto iznad svojih početnih nivoa i dostići 303 milijuna tona. Ove je izglede omogućila rekordna žetva u Ruskoj Federaciji, gdje će, zajedno s Kanadom, Kinom i Ukrajinom, vjerojatno biti koncentriran veći dio predviđenog rasta te žitarice.

Globalne zalihe pšenice će porasti za 3,2 posto (Foto: Depositphotos/robert_g

Manja je i globalna trgovina

FAO-ova prognoza za globalnu trgovinu žitaricama u 2022/23. smanjena je ovog mjeseca za 2,3 milijuna tona, na 467 mil. t. To je pad od 2,4 posto u odnosu na razinu 2021/22. sezone.

Kada je riječ o kukuruzu, ona će blago pasti za 0,5 posto ispod nivoa 2021/22., odražavajući nižu potražnju za uvozom. Manja uvozna potražnja iz Kine, zajedno sa slabijim otkupom ječma od strane Turske zbog veće proizvodnje, također je glavni pokretač očekivanog pada globalne trgovine za 13,5 posto kada su u pitanu ječam i sirak u 2022/23.

FAO: Cijene hrane pale šesti mjesec zaredom - ulja najviše pojefitnila

Svjetska trgovina pšenicom će pasti u 2022/23. (jul/jun) na 192 milijuna tona. Veće isporuke iz Kanade, Europske unije i Ruske Federacije neće moći nadoknaditi očekivani pad izvoza iz Argentine, Indije i posebno Ukrajine u odnosu na razinu iz prethodne sezone. Međunarodna trgovina rižom će se donekle smanjiti u 2023. (siječanj/prosinac) na 53,0 milijuna tona, što je pad od 1,4 posto u odnosu na prognoze za 2022. godinu.


Tagovi

FAO Indeks cijena Svjetske zalihe Žitarice 2022/23 Proizvodnja žitarica Pad proizvodnje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]