Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon o poljoprivredi
  • 08.08.2018. 14:00

Što donosi usvojeni Prijedlog Zakona o poljoprivredi?

Vlada je u daljnju proceduru uputila Prijedlog Zakona o poljoprivredi. Što donosi novi Zakon?

Foto: Bigstockphoto/dolgachov
  • 1.896
  • 95
  • 0

Vlada Republike Hrvatske usvojila je te u daljnju saborsku proceduru uputila Prijedlog Zakona o poljoprivredi. Naime, kako su objasnili na sjednici, Zakon o poljoprivredi iz 2015. imao je problema s implementacijom zbog neusklađenosti sa stečevinom Europske unije.

Tako se novim zakonom uređuje provedba 12 novih uredbi Europske unije i osigurava nastavak konzistentnosti u provedbi mjera koje su utvrđene odredbama uredbi donesenih u okviru zadnje reforme Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) te izmjena i dopuna tih uredbi. Primjerice, novim se zakonom, objasnio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, definiraju mjere poljoprivredne politike i ruralnog razvoja, mjere izravne potpore, uređenje tržišta. 

"Prijedlogom novog Zakona o poljoprivredi osigurava se održivi razvoj poljoprivrede, ostvaruju načela opće sigurnosti hrane i očuvanje prirodnih poljoprivrednih resursa, unapređuje se i povećava konkurentnost te jača društvena, socijalna, gospodarske i ekološka uloga poljoprivrede. Poljoprivreda se definira kao strateška grana gospodarstva u Hrvatskoj te je kao takva sastavni dio razvojnih strategija kako bi se ostvario održivi razvoj poljoprivrede te njezina gospodarska, ekološka i društvena uloga kao i ciljevi i okvir za njezinu provedbu", rekao je Tolušić na sjednici održanoj u četvrtak.  

Za kupnju i uzgoj rasplodnih junica poljoprivrednicima na raspolaganju 195 milijuna kuna! Javljate se na poziv?

Novim se zakonom predviđa i novi organizacijski oblik poljoprivrednika, uvode se međunarodni standardi za hranu, smjernice i kodovi dobre prakse kojima je glavna namjena zaštita zdravlja potrošača i osiguranje poštenih postupaka u trgovini hranom. Dodatno, Vlada će temeljem novog zakona donijeti plan sprečavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane na razini države. 

"Predloženim se zakonom definiraju sustavi kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode, uvjeti za pravne i fizičke osobe koji se bave ekološkom proizvodnjom i postupanja vezana uz upravni i inspekcijski nadzor, službene kontrole i drugo", zaključio je Tolušić. 

Sjednicu Vlade možete pogledati ovdje, a Prijedlog Zakona o poljoprivredi pročitajte u dokumentu ispod teksta.  Na sjednici Vlade dnevnim je redom raspravljano i o Prijedlogu odluke o donošenju Programa potpore proizvođačima radi obnove narušenog proizvodnog potencijala u sektoru govedarstva za razdoblje od 2018. do 2020. godine.


Dokumenti


Tagovi

Vlada Zakon o poljoprivredi Tomislav Tolušić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]