Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štete od suše
  • 23.04.2021. 11:30

Što je indeksno osiguranje i kako može pomoći u sprječavanju gubitaka zbog suše?

Isplata se realizira automatski na temelju dobivenih satelitskih podataka o vlažnosti tla, ovisno o ugovorenom modelu, pojašnjavaju novu uslugu iz Croatia osiguranja.

Foto: Croatia osiguranje
  • 855
  • 111
  • 0

Mraz, olujno nevrijeme, a potom i suša poharala je prošle godine hrvatska polja. Potonje ne samo prošle, jer godinama nedostatak vlage u tlu poljoprivredi stvara milijunske gubitke. Međutim, od ove godine svoje usjeve od potencijalnih šteta zbog vremenskih (ne)prilika možete i osigurati. 

"Suša je postala sistemski rizik za naše poljoprivrednike, a njene posljedice uslijed klimatskih promjena postaju sve ozbiljnije. Indeksnim osiguranjem koji postaje standard u svijetu želimo potaknuti razvoj domaće poljoprivrede, a našim korisnicima osigurati još naprednije iskustvo osiguranja“, poručio je predsjednik Uprave Croatia osiguranja Davor Tomašković.

Naime, domaća je osiguravajuća kuća lansirala ovih dana indeksno osiguranje od nedostatka vlage u tlu. Riječ je, pojašnjavaju, o visokotehnološkom, najmodernijem proizvodu ove vrste na tržištu koji koristi naprednu tehnologiju mjerenja vlažnosti tla putem satelita, što omogućuje precizne podatke za osigurane poljoprivredne površine.

Isplata na temelju satelitskih podataka o vlažnosti tla

Mrežom satelita tako se prati vlažnost tla koja je visoko korelirana s prinosima pojedinih parcela i to na dnevnoj bazi za svaku parcelu veličine 100 x 100 metara. Ako na kraju razdoblja koje traje od 15. lipnja do 15. kolovoza pojedine parcele imaju sušno razdoblje, isplaćuje se naknada za smanjene prinose bez izlaska procjenitelja na teren.

Kako ističu iz osiguravajuće kuće, ovim će putem poljoprivrednici na području kontinentalne Hrvatske čija je biljna proizvodnja evidentirana u ARKOD-u, na vrlo jednostavan i pouzdan način moći osigurati usjeve kukuruza, suncokreta, soje i šećerne repe, s tim da je policu moguće ugovoriti kao dopunski rizik uz ugovaranje osnovnog rizika (tuča, požar i udar groma), do 15. svibnja 2021. godine.

Osiguranje možete ugovoriti u najbližoj poslovnici Croatija osiguranja d.d., a putem ispunjenog upitnika zatražiti ponudu.

Što se tiče same isplate, ona se realizira automatski, na temelju dobivenih satelitskih podataka o vlažnosti tla, ovisno o ugovorenom modelu čime se omogućava transparentnost, brza isplata naknade i jednostavan proces mjerenja, bez potrebe izlaska procjenitelja na teren.

Mreža satelita će pratiti vlažnost tla

Inače, novi proizvod rezultat je suradnje sa Swiss RE-om jednim od vodećih svjetskih reosiguratelja, tvrtkom Genillard&Co za poslovno savjetovanje i usluge te s nizozemskom tvrtkom VanderSaat BV, globalnim pružateljem usluga u području satelitskog prikupljanja komercijalnih podataka putem mikrovalova.

Ovom inovacijom, Croatia osiguranje se pridružuje malom broju EU zemalja i osiguravatelja s ovakvom vrstom osiguranja.

Za više informacija o proizvodu možete im se obratiti na jedan od niže navedenih kontakata. 


Tagovi

Croatia osiguranje Indeksno osiguranje Suša Mrežni satelit Vlažnost tla Davor Tomašković


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Croatia osiguranje d.d.

Vatroslava Jagića 33, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 0800 1884, fax: +385 1 63 32 020, e-mail: info@crosig.hr web: http://www.crosig.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]