Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna događanja
  • 04.01.2015. 18:25

Što je obilježilo prošlu godinu u poljoprivredi?

Koji događaji su obilježili prošlu proizvodnu godinu? Kao i uvijek, u iščekivanju isplate potpora, poljoprivrednike su iznenadile i ekstremne vremenske, ali i tržišne (ne)prilike.

Foto: depositphotos.com
  • 532
  • 76
  • 0

Još jedna godina je iza nas. 2014. je bila godina promjena koje će, ovisno o pripremljenosti institucija, ali i samih poljoprivrednika, omogućiti konkretne rezultate u godini ispred nas.

Prisjetimo se malo kako je to bilo prošle godine. U siječnju je poljoprivrednicima isplaćen prvi dio potpora, a osnovana je i još jedna u nizu od 500-tinjak poljoprivrednih udruga, Udruga OPGH Život. Udruga se kroz cijelu godinu svojim aktivnostima zalagala za male i srednja gospodarstva, a posebno mlade poljoprivrednike. Fokus je kroz cijelu godinu bio na Programu ruralnog razvoja, koji još uvijek nije usvojen od strane EK.

Afere, smanjenje dohotka i godina OPG-a

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, već petu godinu zaredom nastavio se smanjivati realni dohodak u poljoprivredi. Ožujkom se provukla i šećerna afera pa je tako USKOK provodio istragu kojom se ministra Jakovinu teretilo da je neke šećerane nepovratno oštetio nepravednom dodjelom izvoznih kvota.

Kako je ovo bila godina obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, diljem Hrvatske su se u organizaciji institucija i udruga održavali okrugli stolovi kojima se pokušalo ukazati na njihovu važnost za proizvodnju hrane i gospodarstvo.

Poplave i potpore

U svibnju je pod vodom bilo ukupno 5.178 ha poljoprivrednih površina upisanih u ARKOD, što je 0,50 % od svih poljoprivrednih površina u Hrvatskoj (soja 34,02 %, pšenica 27,63 %, kukuruz 23,60 %).

Nakon druge isplate poticaja u lipnju, zaključili smo kako je 176 najvećih odnijelo četvrtinu potpora! I prema statistici, imamo najkoncentriraniji raspored izravnih plaćanja u Europi. 16,4 % sveukupnih potpora "raspodijeljeno" je na 78,4 % gospodarstava, a 21,6 % njih dobilo je čak 83,6 % potpora!

Odlučilo se i da GMO kukuruz neće na hrvatska polja, no bilo je tu i čvrstih dokaza kako se u Hrvatskoj već sije GMO soja. Ruske sankcije obilježile su drugu polovicu godine i najviše su pogodile neretvanske poljoprivrednike.

Ministarstvo poljoprivrede zaprimilo je komentare Europske komisije na Program ruralnog razvoja RH. 377 minusa, 377 razloga za uzbunu! Osnovana je, srećom i prva proizvođačka organizacija u voćarstvu, a sada ih - uz onu mljekarsku, imamo dvije. Što očekivati od ove, nove proizvodne godine, godine natječaja i projekata? Uspjeh, nadamo se.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Tihomir Jakovina OPG Potpore Program ruralnog razvoja Udruga OPGH Život Poplave GMO soja


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]