Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvješće EK
  • 03.01.2022. 09:00

Što je u sedam godina ZPP donio poljoprivrednicima?

Prema Europskoj komisiji, pomogao je da se podrže i stabiliziraju prihodi poljoprivrednih gospodarstava, a provedene tržišne mjere su pridonijele u ograničavanju nestabilnosti cijena.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 219
  • 33
  • 0

Uprava za poljoprivredu i ruralni razvoj Europske komisije usvojila je Izvješće o rezultatima Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) za razdoblje 2014. - 2020. godine. U njemu stoji da su među glavnim rezultatima dobar životni standard za poljoprivrednike i sigurna opskrba stanovništva zdravom hranom.

Komisija kaže da je ZPP pomogao da se podrže i stabiliziraju prihodi poljoprivrednih gospodarstava u navedenom razdoblju, a provedene tržišne mjere su pridonijele u ograničavanju nestabilnosti cijena većine proizvoda i olakšale oporavak cijena u sektorima pogođenim krizom.

U Izvješću se ocjenjuje ostvarenje ciljeva koje je Komisija postavila za ovaj period, a to su:

  • održiva proizvodnja hrane, s fokusom na poljoprivredni prihod, poljoprivrednu produktivnost i stabilnost cijena;
  • održivo upravljanje prirodnim resursima i klimatske akcije, s fokusom na emisije stakleničkih plinova, bioraznolikost, tlo i vodu;
  • uravnotežen teritorijalni razvoj s fokusom na ruralno zapošljavanje, promicanje rasta i smanjenje siromaštva u tim područjima

Kakva je raspodjela izravnih plaćanja?

Kako stoji u njemu, prosječan dohodak u EU po radniku porastao je za 15 posto između 2013. i 2019. godine. Unatoč povećanju, jaz između poljoprivrednog dohotka i prosječne plaće u cijeloj ekonomiji ostaje značajan.

Navedeno je da je broj korisnika potpora dostigao šest milijuna u 2019. godini, a da je 20 posto njih primilo 80 posto izravnih plaćanja. Također, ovaj omjer odražava raspodjelu vlasništva nad zemljom.

Većina korisnika u EU su obiteljska gospodarstva s površinom između 20 i 100 hektara i oni, stoji u izvješću, primaju više od 7.500 eura. Polovicu predstavljaju mala imanja s manje od pet hektara. "ZPP je rezultirao značajnom preraspodjelom direktnih plaćanja manjim poljoprivrednicima i područjima koja se suočavaju s prirodnim ograničenjima", stoji u izvješću.

U Europskoj uniji je do 2019. godini bilo osam posto poljoprivrednog zemljišta pod ekološkom proizvodnjom, a dvije trećine su dobile potporu.

Upravljanje prirodnim resursima i klimatske akcije

Istovremeno su emisije iz poljoprivrede za 20 posto niže od razina iz 1990. godine. Prema EK, taj pad stagnira od 2010. godine, ali je poljoprivredna proizvodnja porasla za devet posto što znači smanjenje po jedinici proizvodnje.

Zaposlenost u poljoprivredi EU je dostigla devet milijuna ekvivalenata punog radnog vremena do kraja 2019. godine. Dok je procijenjena ukupna prodajna vrijednost proizvoda obuhvaćenih oznakama zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalnog specijaliteta 2017. iznosila 77 milijardi eura, što čini sedam posto ukupne prodaje hrane i pića.

Međutim, ZPP mora učiniti više kako bi se pridonijelo održivosti poljoprivrede Unije u skladu s europskim Zelenim planom i njegovom strategijom "Od polja do stola". "Prije svega, treba više pridonijeti ciljevima zaštite okoliša i ambicioznijim ciljevima u području klimatske politike, koji su utvrđeni u Europskom zakonu o klimi", zaključuje se u izvješću dodavši da će se reformom ZPP-a iz 2021. omogućiti znatan doprinos ostvarivanju tih ambicioznijih ciljeva.


Tagovi

ZPP Izvještaj Poljoprivredna politika Europska unija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]