Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredno-poduzetničke ideje
  • 23.01.2016. 14:00

Što poljoprivrednici očekuju od novog ministra?

Zaustaviti propast sela i poljoprivrede!

  • 3.462
  • 525
  • 0

"Od nove Vlade moramo očekivati jedan apsolutno drugi odnos prema Slavoniji, jer smo svi svjedoci da se Slavonija sustavno zanemaruje", rekao je brodsko-posavski župan Danijel Marušić na otvaranju tradicionalne dvodnevne savjetodavno-izložbene manifestacije 18. Poljoprivredno-poduzetničke ideje Nova Gradiška 2016.

Dodao je da se ova edukacijska manifestacija organizira sa željom da njezini organizatori u svakom segmentu što više pomognu selu, poljoprivrednim proizvođačima i poduzetništvu.

Očekuje se očitovanje o Mjeri 4

Novog ministra i Vladu na početku mandata čeka mnogo nagomilanih problema u poljoprivredi, a s nekima bi se trebali odmah uhvatiti u koštac.

"Od novog ministra očekujemo da se ponajprije očituje o Mjeri 4 Programa ruralnog razvoja i o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu. Kao Hrvatska poljoprivredna komora inzistirat ćemo da okosnica razvoja poljoprivrede u Hrvatskoj budu obiteljska gospodarstva", rekao je Mato Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, naglašavajući trenutno jedan od gorućih problema u poljoprivredi.

Veliki sustavi izvlače novac Programa ruralnog razvoja!

Kada je riječ o Mjeri 4 zbog koje se u posljednje vrijeme opravdano diglo mnogo prašine i izazvalo veliko nezadovoljstvo među manjim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koja na natječaju nisu imala gotovo nikakve šanse, Brlošić je istaknuo: "Naše velike tvrtke kroz svoja povezana društva povlačile su kroz natječaj maksimalne iznose od 5 milijuna eura po nekoliko puta. Smatramo da to nije dobro i da se treba držati direktiva. Nismo protiv toga da veći sustavi povuku i tih 5 milijuna eura, ali ne mogu ako su podijeljeni u pet šest takvih tvrtki toliko puta povlačiti tolika sredstva".

Obiteljska gospodarstva opet gurnuta u stranu

Brlošić je rekao da će na taj način malo obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava moći putem natječaja povući sredstva za svoj razvoj i širenje.

"Prema informaciji koju sada imamo radi se o 150-200 programa koji će proći, a u upisniku ima nas oko 180 tisuća. HPK nije za to da se natječaj za tu mjeru poništava, ali jesmo da se provede revizija, da se uskladi sa direktivam. Da se eliminiraju oni za što direktiva kaže da nije dozvoljeno i da se pruži šansa svim onima koji su se javili na natječaj za Mjeru 4 - to je oko 1.280 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava".

40 tisuća hektara zapuštenog zemljišta

Što se tiče Zakona o poljoprivrednom zemljištu - u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori također smatraju da on nije profunkcionirao, da se i na tom planu u dodjeli državnog poljoprivrednog zemljišta pogodovalo velikim sustavima: "U tim programima zemljište koje je predviđeno za obiteljska gospodarstva, na žalost, do dan-danas nije riješeno dugoročno, a s druge strane, vidimo da je ono zemljište koje je predviđeno za pravne subjekte, dosadašnji ministar riješio 100%".

Antun Vrakić, vlasnik tvrtke za poljoprivrednu proizvodnju i prerade Agro-plam i predsjednik Županijske poljoprivredne komore Brodsko-posavske županije poručuje novom ministru:

"Treba blokirati sve pravilnike koji su doneseni u zadnje četiri godine, zato što su rađeni na štetu malog čovjeka, na štetu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, obrta i malih poduzetnika. To nas je i dovelo u ovu situaciju. Konkretno, Zakon o poljoprivrednom zemljištu je katastrofalan. U prošle četiri godine gotovo ništa nije provedeno. Primjerice, u našoj Brodsko-posavskoj županiji od 105 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta u ARKOD je upisano samo oko 67 tisuća. Dakle, imamo gotovo 40 tisuća hektara zapuštenog zemljišta, većinom državnog, koje je do sada trebalo staviti u funkciju, ali nije bilo političke volje da se taj problem riješi".

Uvozimo 40% hrane

"Pa i ovo oko mjera Programa ruralnog razvoja. Mi pod tim programom podrazumijevamo razvoj poljoprivrede i sela. A ovo što se sada događa s tim natječajima je u interesu 2% velikih sustava, a naše selo naglo propada, mi, nažalost, uvozimo 40% hrane", ogorčen je Vrakić.

Agronom Antun Markovac iz Donjih Andrijevaca, vlasnik OPG-a koji u sustavu krava-tele uzgaja više od sto grla goveda nada se da će novi ministar mnogo više poraditi na rješavanju problema navodnjavanja u Slavoniji. Kako kaže, posljednjih godina poljoprivrednicima su sve kritičniji sušni ljetni mjeseci i bez sustava navodnjavanja bit će sve teže proizvoditi.

"Od novog ministra očekujem da više ne dozvoli da se sredstva predviđena Programom ruralnog razvoja ne daju velikima koji su se na razne načine reorganizirali i pokupili novac putem natječaja. Nama malima to puno nedostaje i smatram da bi kroz taj program treabalo unaprijediti selo, da selo i njegovi stanovnici opstanu, ovo kako se započelo s tim vodi u još veću propast sela".

U sklopu Poljoprivredno-poduzetničkih ideja održavaju se edukativna predavanja za poljoprivrednike, a veliku pozornost posjetitelja privlači i izložba obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i tvrtki koji se predstavljaju svojim proizvodnim programima. O tomu više sljedećih dana.


Tagovi

Zakon o poljoprivrednom zemljištu Mato Brlošić Program ruralnog razvoja HPK Antun Vrakić Antun Markovac Propast sela.


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!