Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Viša sila
  • 29.10.2022. 13:30

Što s OPG-om kada umre nositelj gospodarstva - dvije su mogućnosti

Zatvoriti OPG-a ili nastaviti poljoprivrednu aktivnost - evo što trebate znati u oba slučaja, vezano za prava i obveze dosadašnjeg nositelja, ali i nove referentne 2023. godine.

Foto: Leticija Hrenković
  • 15.191
  • 772
  • 0

Među najtraženijim informacijama kada je u pitanju pokretanje poljoprivredne proizvodnje, jesu one kako otvoriti OPG.

Ove ih je godine u Hrvatskoj otvoreno 1.385, duplo manje nego lani, a zatvoreno je njih 4.170, kažu podaci iz Upisnika OPG-ova.

Zatvaraju se zbog osobnih razloga, propasti proizvodnih resursa, ali u većini slučajeva zbog smrti nositelja obiteljskog gospodarstva.

Što napraviti s OPG-om nakon što dosadašnji nositelj premine, te koje su mogućnosti na raspolaganju nasljednicima umrle osobe – detalje donosimo u nastavku.

Novi nositelj može biti zaposlen drugdje

Nakon smrti nositelja proizvodni resursi se nasljeđuju. Članovi gospodarstva preminulog (ako ih ima) ili članovi njegove obitelji, mogu nastaviti gospodarsku djelatnost poljoprivrede samostalnim radom na OPG-u, ali moraju imenovati novog nositelja.

Nerijetko se događa da se nasljednici ne bave poljoprivredom, odnosno da se bave potpuno drugom djelatnošću, ali mnogi ne znaju da nema prepreke da novi nositelj bude osoba koja je zaposlena negdje drugdje. To je naime vrlo čest slučaj kod nas, da nositeljima OPG-ova poljoprivreda nije primarno zanimanje.

Vođenje gospodarstva, dakle, može biti dodatni posao. Važno je da se zemljište koje je preminuli prijavio na godišnjem zahtjevu za potporu, održava u stanju pogodnom za poljoprivrednu proizvodnju.

To znači da ako gospodarstvo ima prijavljene pašnjake, oni trebaju biti popašeni ili pokošeni do određenog datuma, a ako je u pitanju oranica, onda na njoj nešto mora biti zasijano npr. travno-djetelinske smjese. Korova ne smije biti.

Obavljanje poljoprivredne aktivnosti kontrolira APPRRR, prije isplate izravnih plaćanja, a obuhvaćaju oko 5 posto svih korisnika potpora. Tako je lani Agencija provela 6.582 kontrola na terenu. U Upisniku OPG-ova trenutno je evidentirano 134.993 aktivnih poljoprivrednika.

Kako izgleda kontrola na terenu pisali smo ranije.

Kontrola APPRRR na farmi trajala čak četiri dana – evo što je sve pregledano 

Onaj tko nije podnio zahtjev za potporu, kontrolu ne treba očekivati. Međutim, ako zahtjev ne podnese ni dogodine, onda taj OPG gubi pravo na poticaj - zauvijek.

Dogodine nova prava na plaćanja

Nakon što prođu dvije godine, a da OPG nije podnio zahtjev za izravna plaćanja (i time aktivirao svoja prava), izgubit će prava na plaćanja koja su mu dodjeljena pri osnivanju gospodarstva.

Zašto susjed prima veći poticaj? Što su povijesna prava?

Dakle, u slučaju da se prava na plaćanja ne aktiviraju uzastopno dvije godine, ona se vraćaju u tzv. nacionalnu rezervu i taj OPG više ne može dobiti potporu.

Naime, inicijalna prava na plaćanja dodjeljena su svakom aktivnom poljoprivredniku u Hrvatskoj još 2015. godine. Tu godinu u agrarnoj administraciji zovu referentnom, a sljedeća, 2023. godina nova je referentna godina za dodjelu prava.

Tada ulazimo u novo programsko razdoblje ZPP EU koje traje do 2027. godine i u kojem koristimo novi budžet za financiranje domaće poljoprivrede u iznosu od 5,3 milijarde eura. Taj će se novac koristiti za izravna plaćanja i mjere ruralnog razvoja, temeljem hrvatskog Strateškog plana kojeg je Europska komisija upravo odobrila.

Dakle, stara prava na plaćanja vrijede još ovu godinu, a dogodine će se svim aktivnim poljoprivrednicima u RH dodijeliti nova prava koja će vrijediti do 2027. godine.

Poljoprivredna gospodarstva koja se otvore nakon 2023. godine, neće moći dobiti prava na plaćanja, osim mladih poljoprivrednika (do 41. godine) i onih čiji se OPG-ovi nalaze  u područjima s ograničenjima. Za njih su predviđena nova prava u nacionalnoj rezervi.

Procedura za naslijeđivanje OPG-a

Ali vratimo se na početak priče. Ako se po smrti nositelja nitko od nasljednika ne želi baviti poljoprivredom potrebno je proći proceduru zatvaranja gospodarstva u APPRRR, koja donosi rješenje o tom postupku s kojim prestaju sve prava i obveze tog OPG-a.

Naslijeđena prava na plaćanja mogu se prenijeti na druga aktivna poljoprivredna gospodarstva. Štoviše, mogu se prodati s nasljeđenim zemljištem, ali i bez njega.

Ako se nasljednik ipak odluči zadržati OPG tada se s pravomoćnim Rješenjem o nasljeđivanju treba javiti u nadležnu podružnicu APPRRR, koja radi promjenu nositelja u Upisniku poljoprivrednika. Novi nositelj dobiva nove pristupne podatke za Agronet - korisničko ime i lozinku. Matični identifikacijski broj poljoprivrednog gospodarstva (MIBPG) ostaje isti, što nije slučaj kada se mijenja (živi) nositelj gospodarstva.

Isplata izravnih plaćanja, ako je stari nositelj podnio godišnji zahtjev, obavlja se na žiro račun novog nositelja.

U slučaju da je preminuli nositelj bio korisnik neke od mjera iz Programa ruralnog razvoja RH, novi nositelj mora podnijeti zahtjev za upis u Evidenciju korisnika potpora u ruralnom razvoju i ribarstvu. Nakon odobrenja tog zahtjeva, službenik APPRRR prebacuje zahtjev za potporu sa starog korisničkog računa na novi, a novom korisniku izdaje dodatak ugovoru o financiranju.

Provjerite obveze 

Svakako treba u Agenciji provjeriti koje je sve obveze preminuli korisnik preuzeo, poput npr. potpore za ekološku poljoprivredu, dobrobit životinja ili neke druge mjere za koje je propisana petogodišnja obveza zadržavanja proizvodnje.

U svakom slučaju, smrt korisnika je viša sila, tako je i APPRRR vrednuje i kada je riječ o projektima (poput mjere 6) za koje je OPG potpisao ugovor o financiranju.

Zaključno, kod dvojbe – zatvoriti ili ne, treba imati na umu da se gašenjem gospodarstva gubi pravo na dodjelu novih prava na plaćanja u referentnoj 2023. godini, ali i mogućnost javljanja na natječaje za EU sredstva, koja su većinom uvjetovana registracijom OPG-a barem godinu dana prije otvaranja natječaja.


Tagovi

Zatvaranje OPG-a Nasljeđivanje OPG-a Prava na plaćanja Nova ZPP EU Referentna godina


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

TOP 3 vrste mesa koje preporučuju stručnjaci

Svijest ljudi o važnosti pravilne i uravnotežene prehrane raste, pri čemu tu spada i meso. Prema Njemačkom društvu za prehranu (DGE), preporuke za unos mesa iznose 300-60...

Više [+]