Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alternativni proteini
  • 01.10.2020. 07:30

Stočnu hranu prave od ličinki vojničkih muha: Hrane ih otpadom iz trgovina i tržnica

Ličinke svakodnevno pojedu do 30 tona zelenog otpada. Nakon što dovoljno narastu, suše ih i pretvaraju u stočnu hranu.

Foto: Twitter/Talash Huijbers
  • 530
  • 79
  • 0

Imate li kompostište, vjerojatno ste se barem jednom susreli s crnim vojničkim muhama koje su jajašca ostavili na biljnom otpadu. Ovi su kukci indikator kako u kompostu nema dovoljno ugljičnog materijala.

U vrijeme kada se sve više govori o alternativnim proteinima kako u prehrani ljudi, tako i stočnoj hrani, zanimljiva je informacija da larve crne vojničke muhe uzgajane na 1 hektaru, u jednoj godini, mogu dati više bjelančevina nego soja zasijana na 130 hektara, navodi celitron

Ovaj je potencijal prepoznala 25-godišnja djevojka Talash Huijbers iz Kenije, vlasnica farme Insectipro.

U 10 dana koliko je potrebno ličinkama da narastu treba ih hraniti, a to na ovoj farmi čine zelenim otpadom koji dolazi iz lokalnih trgovina, pekara, tvornica i tržnica glavnog grada Nairobija.

Kukci su budućost ljudske prehrane, ali i proizvodnje stočne hrane?

"Uzimamo sav zeleni otpad i pretvaramo ga u vrijedne životinjske proteine", rekla je Huijbers za reuters.

Dnevno proizvedu do 2,5 tone ličinki

Svakodnevno obrađuju 20 do 30 tona otpada te proizvedu između 2 i 2,5 tona ličinki. Potom ih suše i pretvaraju u stočnu hranu. Sav preostali otpad i izmet koristi se kao gnojivo. Dio se upotrebljava na farmi, a ostatak se prodaje poljoprivrednicima iz obližnjih mjesta.

Radi se o unosnoj i ekološki prihvatljivoj proizvodnji, ali i načinu zbrinjavanja organskog otpada te održivoj hranidbi stoke. 

Meso brojlera hranjenih algama i ličinkama je ukusnije od onih koji su jeli soju?

"Ono što ostane kao otpad koristi se u daljnjoj poljoprivrednoj proizvodnji, odnosno gnojidbi usjeva. Dok se od ličinki pravi hrana za stoku", kazao je Chrysantus Mbi Tanga, znanstvenik na Međunarodnom institutu za fiziologiju i ekologiju insekata sa sjedištem u Nairobiu (ICIPE), a na kojem se u posljednjih godinu i pol dana školovalo 2.000 farmera za ovaj uzgoj. Većina ih se, za razliku od mlade Talash, bavi manjom proizvodnjom.

Naime, njezin je Insectipro, u kojeg je prije dvije godine investirano 850.000 američkih dolara najveći proizvođač. "Prvu dobit očekujemo pred kraj godine", napomenula je Huijberis.

Žele surađivati i s farmaceutskim tvrtkama

Tvrdi da ne mogu pratiti narudžbe i da se nadaju da će udvostručiti ili čak utrostručiti proizvodnju do kraja godine, čim nabave veću sušaru za ličinke.

Sada pak istražuju proizvodnju hitina, odnosno nusprodukta kukuljice koja nastaje u pretvorbi larve u odrasli oblik kukca. Naime, ovaj kemijski spoj farmaceutska industrija koristi u sprejevima za previjanje rana pa tvrtka i u ovom pogledu može profitirati.

Prva hrvatska farma kukaca, cvrčci i vojnička muha alternativa GMO soji iz Brazila?

"Moje će poslovanje imati veliki utjecaj na gospodarstvo jer će smanjiti cijene stočne hrane, pružiti lokalnim farmerima mogućnost proizvodnje mesa i jaja te tako pomoći u rješavanju sigurnosti hrane u Keniji ", zaključila je Huijbers.


Tagovi

Insectipro Talas Huijberis Crna vojnička muha Ličinke Kružna ekonomija Održivost


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]