Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Olujno nevrijeme
  • 03.06.2022. 13:40
  • Krapinsko-zagorska, Klanjec, Kumrovec

Stradalo gotovo 200 poljoprivrednih gospodarstava, pomoć stiže za dva mjeseca

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković i župan krapinsko-zagorski Željko Kolar obišli su područja stradala u jučerašnjem nevremenu s tučom.

Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
  • 450
  • 135
  • 0

Između 150 i 200 poljoprivrednih gospodarstava stradalo je u jučerašnjem nevremenu s tučom koje je protutnjalo dijelovima Krapinsko-zagorske županije, čulo se danas tijekom obilaska stradalih područja ministrice poljoprivrede Marije Vučković i tamošnjeg župana Željka Kolara.

Kako je naveo župan, najjača je tuča padala na području Klanjca i Oroslavja te općina Kumrovec Zagorska Sela i Veliko Trgovišće, a šteta na poljoprivrednim nasadima ondje je stopostotna.

"Trebat će nam dani dok ne uspostavimo normalno stanje", rekao je Kolar te naveo da najviše zabrinjava što su na trajnim nasadima štete takve da će se jedan dio morati ukloniti, a od preostalog dvije-tri godine neće biti punog uroda.

Uz stradanja poljoprivredne proizvodnje, velike su štete na lokalnim nerazvrstanim cestama, ali i stambenim i javnim objektima. 

Strahovita tuča poharala Zagorje, usjevi i nasadi potpuno uništeni - Vlada obećala žurnu pomoć

Kako im je obećala ministrica, pomoć putem Mjere 5 Programa ruralnog razvoja će biti brza odnosno poljoprivrednici pomoć za gubitak prihoda i brzo saniranje posljedica nevremena mogu očekivati u roku od oko dva mjeseca.

Ponovila je i da Ministarstvo poljoprivrede nije nadležno za sustav upravljanja protugradnom obranom, ali da je stručna i znanstvena zajednica na temelju studija ustvrdila da ne postoji dokaz da je sustav protugradne obrane učinkovit.

"Zaštita su mreže, zaštita su osiguranje”, rekla je i naglasila da će resorno ministarstvo poljoprivredu pomagati i dodatnim potporama za sanaciju posljedica i pomoć u nadoknadi gubitka.

Na novinarsku primjedbu da mnogi poljoprivrednici smatraju da mreže nisu učinkovite te da neki od njih ni ne znaju za osiguranje, uzvratila je da će se Ministarstvo potruditi informirati ih još jače i snažnije.

Vinogradima su nestala pluća 

"Ipak, s obzirom koliko Ministarstvo poljoprivrede troši svoja sredstva, a ona su ugovorena preko 100 posto, a isplaćena na razini 90 posto, rekla bih da informiranje nije tako loše”, rekla je.

Koliko su ogromne štete, opisao je Zvonko Sever iz Klanjca čiji su vinogradi potpuno uništeni. Drži da će i iduće godine imati 20 do 30 posto štete. "U 32 godine nije bilo ovakve tuče, a zadnje dvije imali smo mrazove koji su uzimali do 50 posto", naveo je vlasnik otkrivajući da od njegove vinarije žive tri obitelji. 

"Vinogradima su nestala pluća, treba se pobrinuti da iz toga izraste nešto novo i da trs preživi. Unatoč mjerama 20 do 30 posto trsa neće preživjeti", rekao je okupljenim novinarima navodeći i da je pobornik uvođenja protugradne obrane. Osiguranja, dodao je, ni približno ne mogu nadoknaditi ovu štetu, a zaštitna mreža je izuzetno skupa. 


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Nevrijeme Štete Tuča Marija Vučković Željko Kolar


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]