Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inovacije
  • 06.04.2019. 10:30
  • Bjelovarsko-bilogorska, Bjelovar

Strojeve za obradu lješnjaka obitelj Lončar pravi i za poljoprivrednike u Australiji

Mala radionica obitelji Lončar jedina je u Hrvatskoj u kojoj se proizvode strojevi za obradu lješnjaka. Prvu je drobilicu vlasnik obrta napravio za svoju snahu, obrt je potom preuzeo sin Darko u čijoj se radionici sada, osim tri vrste drobilica, proizvode i komušači, usisavači, kalibratori i čistilice za lješnjake te kontrolni stolovi i pužni transporteri. Strojevima iz Bjelovara služe se poljoprivrednici širom svijeta, od Kanade do Australije.

Foto: Depositphoto/nito103
  • 2.860
  • 225
  • 0

Osim što su zdrava financijska injekcija koja poljoprivrednicima omogućava da krupnijim koracima krenu ka cilju, sredstva iz EU fondova imaju i mnogo šire "terapijsko“ djelovanje, jer pokreću čitav niz poslova koji se naslanjaju na poljoprivredu. Dobar primjer takvog domino efekta je i priča Darka Lončara iz Bjelovara, koji je, upravo zahvaljujući razvoju poljoprivrede i sve većem broju nasada lijeske, posljednjih nekoliko godina zatrpan narudžbama za svoje strojeve. 

"Strojeve proizvodimo već 10 godina, a sve je krenulo s našom drobilicom lješnjaka koju je osmislio moj otac. Naime, iza kuće imamo nekoliko lijeski pa je moja supruga pitala mog oca, koji je tada bio vlasnik obrta, može li on osmisliti i napraviti nekakav stroj koji bi nam olakšao drobljenje lješnjaka. Čim mu je ubacila "bubicu u glavu“, otac je svoje ideje počeo stavljati na papir, crtao je, brisao, dodavao, dorađivao, a potom i izradio prototip naše prve drobilice, koju još uvijek imamo. Nedugo nakon toga, iz tog se prototipa razvio pravi stroj koji danas uspješno drobi čak 98 posto lješnjaka, bez oštećenja“, priča Darko Lončar koji je od svog oca naslijedio obrt.

Nakon što su svoju drobilicu predstavili tržištu, ubrzo su bili preplavljeni upitima vezanim za strojeve koji se primjenjuju u obradi lješnjaka, odvajaju ljusku od jezgre, sortiraju lješnjake, usisavaju ih… Osluškujući potrebe ljudi koji imaju plantaže lješnjaka, obitelj iz Bjelovara je postepeno širila i paletu svojih proizvoda.

S trendom sadnje lijeske, raste i potražnja za strojevima

"U Hrvatskoj nema proizvođača ovakvih strojeva kakve mi u svojoj radionici proizvodimo. Nešto slično može se naći u Italiji, no tamo su takvi strojevi mnogo skuplji. Zahvaljujući EU fondovima, koji su pokrenuli poljoprivredu, kao i rastućem trendu sadnje lijeske u Hrvatskoj, tijekom posljednjih nekoliko godina, naš mali obrt je doslovno zatrpan narudžbama te jedva stižemo proizvesti toliko strojeva da zadovoljimo povećanu potražnju tržišta“, kaže Darko Lončar, vlasnik servisa poljoprivrednih strojeva.

Inovator Darko Lončar (foto: arhiva Darka Lončara)

Trenutno, u svojoj maloj, obiteljskoj radionici, proizvodi čak devet različitih vrsta strojeva - usisavač lješnjaka, komušač lješnjaka, kalibrator, dva tipa električnih drobilica te drobilicu lješnjaka na ručni pogon, tu je i čistilica koja odvaja ljusku od jezgre lješnjaka, kao i dva pomoćna stroja - kontrolni stol i pužni transporter. Proizvodnja ovih strojeva prilično je zahtjevna, te za neke modele traje i više od mjesec dana, zbog čega ih je potrebno naručiti na vrijeme, dakle puno prije nego što počne sezona branja lješnjaka.

"Naša godišnja proizvodnja strojeva varira ovisno o potražnji, a potražnja, kako se pokazalo, ovisi o natječajima za sredstva iz EU fondova. Naime, povećanje prodaje strojeva u Hrvatskoj bilježimo upravo unazad par godina, jer uz aktivnosti EU fondova, pojedini gradovi, općine i zajednice manjina imaju mjere poticanja kupnje poljoprivrednih strojeva, a tu ulaze i naši strojevi za obradu lješnjaka. Do sada smo prodali preko 200 svojih strojeva, a ove je godine broj narudžbi rekordan“, kažu nam Lončari.

Strojeve iz Bjelovara koriste poljoprivrednici širom svijeta

No, iako su oni jedini proizvođači spomenutih strojeva u Hrvatskoj, hrvatsko im tržište nije jedino. Proizvodi koji nastaju u maloj radionici u Bjelovaru postali su traženi širom svijeta te su stigli čak do Guadalupea te daleke Australije.

"Svoje smo strojeve do sada izvezli u velik broj zemalja, širom svijeta pa se tako njima služe i poljoprivrednici  uNjemačkoj, Austriji, Švicarskoj Nizozemskoj, Italiji, Španjolskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj, Poljskoj, Makedoniji i susjednoj BIH. Neki su strojevi otputovali i preko mora, na plantaže lijeske u Australiji, Novom Zelandu, Kanadi i na Guadalupeu", kažu nam vrijedni otac i sin.

Za sada bjelovarski obrtnik zapošljava samo jednog radnika, no nastavi li potražnja rasti ovim tempom, uskoro bi se moglo otvoriti i još jedno radno mjesto.

"Ako potražnja za strojevima bude velika, kao što je ove godine, ili čak i veća, morat ćemo zaposliti još jednog radnika, kako bismo mogli povećali proizvodnju. Iako nam je velika želja raditi i na izradi prototipa za još neke nove strojeve, za koje postoji interes kupaca, uz sadašnji tempo proizvodnje za to, nažalost, nemamo vremena“, kažu Lončari. 

Iako im je dan koji traje samo 24 sata prekratak, nadaju se da će uskoro postojećoj paleti svojih proizvoda dodati još neke korisne strojeve, koji će olakšati rad voćara u Hrvatskoj, ali i onih u inozemstvu koji su prepoznali kvalitetu njihovih proizvoda koje su i ove godine predstavitl na proljetnom sajmu u Gudovcu.


Fotoprilog


Tagovi

Darko Lončar Drobilica za lješnjake Inovacije EU fondovi


Autorica

Sanja Rapaić

Više [+]

Ima bogato novinarstvo iskustvo. Gotovo 15 godina radi i surađuje s raznim medijskim kućama.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.