Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stručna predavanja
  • 11.03.2014. 13:15

Stručna revolucija poljoprivrede

Država treba poticati pregovaračko organiziranje malih proizvođača, što je i zakonski utemeljeno u EU. Zaključak je to Okruglog stola Udruge OPG-ova Život na Osječkom sajmu

  • 644
  • 87
  • 0

U bogatim popratnim događanjima na Osječkom sajmu, održano je i niz edukativnih predavanja i prezentacija. Kako je i najavljeno, izdvajamo predstavljanje Udruge Život i predavanje tajnika udruge, mr. sc. Miroslava Kovača o održivoj poljoprivrednoj proizvodnji na obiteljskim gospodarstvima, predavanje doc. dr. sc. Vladimira Margete o uzgoju crne slavonske svinje te predavanje članova LAG Karašica i PU zadruga Slagalica o mogućnostima zapošljavanja u ruralnom gospodarstvu u Hrvatskoj.

Udruga OPG-a Život upozorava - hrvatski doručak i 3/4 ručka su iz uvoza

"Nemojmo se sramiti reći: Hrvatska je prehrambeno ovisna zemlja. Dnevno se uveze hrane u vrijednosti od tri milijuna dolara, a 12 milijardi dolara smo izgubili od 1991. do danas - i to na uvozu proizvoda koje sami možemo, ali ne želimo proizvesti. Naš vanjski dug je toliki da bi nam BDP trebao rasti 4-6% godišnje da bi se pokrili. Kad pogledate, sve zemlje su razvijene na bazi stočarstva, govedarstva, dakle poljoprivrede, a na to se nastavlja industrija."

Prijeteća socijalna, demografska i gospodarska katastrofa

"To je prijeteća socijalna, demografska i gospodarska katastrofa za Hrvatsku. Kako je uvoz mlijeka rastao, tako je broj mliječnih OPG-ova padao. 60.000 mliječnih gospodarstava, dakle 15-ak njih dnevno, nestalo je u zadnjih 10 godina", rekao je Miroslav Kovač, apelirajući na 2014.-tu kao godinu OPG-ova, ali i na europsku rezoluciju o budućnosti OPG-ova kao temelju proizvodnje.

PU Zadruga Slagalica i LAG Karašica

"Sama je činjenica da 40 posto poticaja dobiva samo 1 posto velikih gospodarstava, a 60 posto poticaja dobiva 99 posto malih gospodarstava koja se nalaze na rubu opstanka - poražavajuća." Na tu temu priprema se i kaznena prijava upućena Ministarstvu poljoprivrede. Osim što imaju odličan uvid u probleme poljoprivrede, imaju i rješenja.

"Austrija je jako dobar primjer funkcioniranja poljoprivredne proizvodnje. Tamo je samo 2 posto gospodarstava u sustavu PDV-a, a austrijsko veleposlanstvo pozvalo nas je da održimo i uvodno predavanje jer ih zanima što mi tu pokušavamo napraviti, tako da ćemo imati direktan utjecaj i na gospodarsko udruživanje."

Nikoga ne zanima kako naše obrazovanje ne čini stručnjake, kako naša poljoprivreda ne čini proizvodnju i kako naša industrija ne stvara pozitivan dohodak. "Zanemarite osobne interese, prednost dajte zajedničkima", zaključak je izlaganja Udruge Život.

Mogućnost zapošljavanja u ruralnom gospodarstvu - Proizvodno uslužna zadruga Slagalica i LAG Karašica

Doc. dr. sc. Snježana Tolić govorila je o uspostavljanju skupina i organizacija proizvođača, riječi je bilo i o razvoju kratkih opskrbnih lanaca ekoloških proizvoda, lokalnih sustava prehrambene proizvodnje, projektima eko inicijativa, ali i obrazovanju u poljoprivredi. Sva ova predavanja imali su za cilj jedno; alarmirati, inicirati i potaknuti druge na aktiviranje i svijest o mogućnostima zapošljavanja u eko poljoprivredi. Organska poljoprivreda i samozapošljavanje bili su nit vodilja pri razradi njihovog projekta Obrazovna ekološka poljoprivredna mreža ili Edu-Eco-Agro-Net.

Jedina konstanta je promjena i ljudsko razumijevanje je uvijek u tranziciji. Kako danas promijeniti stvari? Pravi pokretači pozitivnih promjena su oni koji sebe ne prilagođavaju svijetu, već taj svijet pokušavaju prilagoditi sebi. U društvu ih se naziva nerazumnima. Stoga, ako želimo ovisiti o nerazumnima, onima koji razmišljaju o budućnosti - stručnjacima, znalcima, onima koji žele, vide i mogu bolje, pridružimo im se, barem podrškom.


Tagovi

Miroslav Kovač Snježana Tolić Vladimir Margeta Prehrambena ovisnost Kaznena prijava Obrazovanje PU Zadruga Slagalica Osječki proljetni sajam Udruga OPG-a Edu-Eco-Agro-Net LAG Karašica Gospodarsko udruživanje Opskrbni lanci Budućnost OPG-ova


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]