Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Digitalna poljoprivreda
  • 01.07.2021. 15:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Studij Digitalna poljoprivreda: Na FAZOS-u gostovali predavači iz Mađarske i SAD-a

Projekt dva osječka fakulteta "Razvoj i uspostava zajedničkoga studija ICT u poljoprivrednim znanostima" je u završnoj fazi jer od jeseni prerasta u novi studij - Digitalna poljoprivreda.

Foto: Lucija Bencarić
  • 571
  • 467
  • 1

Kako prijaviti "izviđanje“ polja, sklopiti dron DJI Mevic 2 i spojiti s GPS uređajem Trimble R8S preciznosti 2 cm, postaviti orijentacijske točke i snimiti zadanu površinu po unaprijed planiranom letu, odrediti geolokaciju i iskartirati svoje zemljište i na koncu, najvažnije, kako "pročitati" dobivene podatke vidjeli su i sami probali studenti-polaznici terenske radionice "Kartiranje poljoprivrednog zemljišta uz pomoć bespilotnih letjelica u svrhu precizne poljoprivrede“. Radionicu su izv. prof. dr. sc. Ivan Plaščak i njegovi suradnici sa Zavoda za poljoprivrednu tehniku i obnovljive izvore energije Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek održali u sklopu trećeg pripremno-promotivni seminara projekta Razvoj i uspostava zajedničkoga studija ICT u poljoprivrednim znanostima.

Riječ je o projektu Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek (FAZOS) i Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) "teškom" oko 1,8 milijuna kuna, u potpunosti financiranom iz Europskog socijalnog fonda.

"Hibridni" seminar

Petodnevni seminar koji je upravo u tijeku, pretposljednji je u projektu i namijenjen je prvenstveno stranim studentima, ali i studentima FAZOS-a, FERIT-a i cijelog osječkog Sveučilišta, ali i srednjoškolcima, privrednicima i cjelokupnoj javnosti, ponudio 17 tema domaćih, ali i gostujućih predavača.

Ovotjedni "hibridni" 3. pripremno-promotivni seminar (Foto: Daniel Haman)

"Zbog aktualnih epidemioloških mjera, dozvolili smo on-line pristup svima, i predavačima i slušateljima i studentima. Tako da je ovo hibridni seminar, i kontaktni i on-line“, rekao je prof. dr. sc. Zdenko Lončarić, prodekan za nastavu i upravljanje kvalitetom FAZOS-a i voditelj projekta ističući kako su zahvaljujući MS Teams platformi svoja izlaganja održali i uvaženi strani predavači među kojima viša predavačica Marta Alexy, izv. prof. Tomas Horvath, te izv. prof. Andras Jung, sve troje sa Sveučilišta Eötvös Loránd iz Budimpešte (Mađarska) i Robert Burns, ugledni profesor s Odjela za inženjerstvo bioloških sustava i znanost o tlu u Knoxville-u Sveučilišta Tennessee (SAD) .

Projekt je praktično u svojoj završnoj fazi, jer naime već s idućom akademskom godinom prerasta u studij. 

Digitalna poljoprivreda - na engleskom

"U ovim će ljetnim mjesecima pojačati napore na privlačenju studenata na naš diplomski sveučilišni studij Digitalna poljoprivreda koji kreće već s jesenskim upisom. Važno je istaći da je prva godina studija besplatna, a studenti će imati i stipendiju Ministarstva poljoprivrede od 10.000 kuna“, rekao je prof. Lončarić i dodao kako će se druga godina morati platiti, no već rade na osiguravanju dodatnih stipendija zainteresiranih tvrtki.

Podsjetimo, "Digitalna poljoprivreda" je jedini diplomski studij na engleskom jeziku na FAZOS-u i upisati ga mogu studenti iz cijeloga svijeta, koji zadovoljavaju kriterije. Prvenstveno studenti agronomije, ali i prehrambene tehnologije, šumarstva, biotehnologije, biologije, ekonomije i računarstva.

"Trenutno u Hrvatskoj, niti u jugoistočnoj Europi, ne postoji studij koji na ovaj način integrira biotehničke znanosti s informacijskim i komunikacijskim tehnologijama, niti na jezicima zemalja jugoistočne Europe, niti na engleskom jeziku“, ističe prof. Lončarić i potvrđuje kako nastavni kadar čine 65 predavača FAZOS-a, 12 FERIT-a te osam gostujućih predavača iz SAD-a, Australije, Mađarske i Portugala.

Voditelj projekta prof.dr.sc. Zdenko Lončarić (Foto: R. Prusina)

Studij Digitalne poljoprivrede stvarat će vrhunske tehnologe za razvoj, transfer i primjenu novih tehnologija u poljoprivredi, ruralnom razvoju i ostalim agrobiotehničkim djelatnostima, a temelj njihovih kompetencija bit će integrirano znanje iz agrobiotehničkoga područja oplemenjeno segmentima računarstva te informacijskih i podatkovnih znanosti i tehnologija, rečeno je na predstavljanju novog četverosemestralnog studija. 

"Oni studenti koji još uvijek razmišljaju i dvoje koje su im opcije, moći će na još jednom, četvrtom promotivnom seminaru u rujnu, saznati što novi studij nudi“ , najavio je prof. Lončarić.


Fotoprilog


Tagovi

FAZOS FERIT Zdenko Lončarić Digitalna poljoprivreda


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰