Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakup zemljišta
  • 04.12.2020. 10:00
  • Severnobački okrug, Vojvodina, Subotica

Subotica daje 7.000 ha poljoprivrednog zemljišta u zakup

Površine koje su u programu daju se u zakup na deset i više godina. Oko 30 odsto će ići na licitaciju, a ostalo se daje stočarima i na korišćenje obrazovnim i socijalnim institucijama, bez naknade.

Foto: Bigstock/Alexpunker
  • 556
  • 168
  • 0

Na osnovu programa koji je odobrilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a odlukom odbornika Skupštine grada Subotice, nešto više od sedam hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta sa teritorije grada Subotice biće dato u zakup. Oko 40 odsto od naknade za izdavanje pripašće gradu, prenosi RTV.

Površine koje su u programu daju se u zakup na deset i više godina. Oko 30 odsto će ići na licitaciju, a ostalo se daje stočarima i na korišćenje obrazovnim i socijalnim institucijama, bez naknade.

Koji su uslovi za zakup državnog zemljišta?

To su odlučili odbornici lokalnog parlamenta na četvrtoj, redovnoj sednici Skupštine grada Subotice, na kojoj je razmatrano osam tačaka dnevnog reda, a među njima je najvažnija bila upravo Donošenje odluke o programu, zaštiti i uređenju poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Grada Subotice za 2020. godinu.

Sredstva i za navodnjavanje od naknade davanja zemljišta u zakup

Trenutno stanje zaštite i uređenja zahteva znatno veći broj i opsežnije mere i radove od predloženih. Međutim, limitiran iznos sredstava koji se očekuju za ove namene bio je razlog da se utvrde prioriteti - izgradnja i održavanje kanala za odvodnjavanje, edukacija, protivgradne mere, navodnjavanje i poboljšanje kvaliteta obradivog poljoprivrednog zemljišta.

Sredstva za ove namene obezbediće se upravo od naknade za davanje u zakup zemljišta u državnoj svojini i od naknade za promenu namene obradivog poljoprivrednog zemljišta, gde Gradu takođe, pripada 40 odsto ostvarenih sredstava.

Mapiranjem i uzorkovanjem napuštenog državnog zemljišta do bolje iskoristivosti

Očekivana sredstva od naknade za promenu namene obradivog poljoprivrednog zemljišta su 1.000.000 dinara, planirana sredstva od zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini po programu 2020. godine iznose 62.377.000 dinara, odnosno ukupno 63.377.000 dinara.


Tagovi

Subotica Davanje zemljišta u zakup Naknada Stočari Poljoprivredno zemljište


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...