Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nasilni prosvjedi
  • 08.09.2015. 11:45

Sukob poljoprivrednika i policije!

Prosvjedi poljoprivrednika u Bruxellesu rezultirali su nasiljem! Ministri su odgovorili sa 500 milijuna eura hitne pomoći.

Foto: Isopix-REX
  • 376
  • 40
  • 0

Britanski farmeri pridružili su se tisućama proizvođača mlijeka i mesa diljem Europe na masovnom prosvjedu u Bruxellesu, dok je Vijeće ministara zasjedalo u obližnjoj zgradi. Poljoprivrednici su palili bale sijena, policiju gađali petardama i kamenjem, na što su odgovorili vodenim topovima.

Hrvatska poljoprivredna komora podržala je prosvjede više od 6.000 farmera u Bruxellesu u organizaciji krovne organizacije europskih farmera Copa-Cogeca, čiji su član. Ruski embargo eliminirao je otprilike 5,5 milijardi eura poljoprivredno-prehrambenog izvoza EU koji sada ostaje uglavnom na unutarnjem tržištu.

Naoružani slamom?

EU stočarska kriza tek blijeda slika RH katastrofe

"Europska stočarska kriza koja trenutačno zaokuplja vlade Unije, tek je blijeda slika katastrofe kojoj je izloženo hrvatsko stočarstvo.

Ekonomija je našeg seljaka na takvom minimumu da velik broj njih nema sredstava ni za najnužnije reproduktivne izdatke, otkupni sustavi ga još dodatno muzu nepravodobnim plaćanjem, a banke najčešće nemaju puno razumijevanja za njih. U Europi je ipak uglavnom riječ o smanjenoj profitabilnosti, a obiteljska gospodarstva su uglavnom mogla akumulirati određene rezerve koje im pomažu da prebrode ovako teška vremena", navode iz Udruge OPGH Život.

Ministre poljoprivrede dočekalo 2.000 traktora!

800 mlilijuna eura izbijeno iz džepa

Zbog ogromnih viškova hrane trgovci sada proizvođačima mlijeka, mesa, voća i povrća plaćaju sve manje, a cijene u trgovačkim lancima rastu, govori Brlošić. Najpogođeniji krizom trenutačno je mljekarski sektor, koji je ukidanjem kvota izgubio 800 milijuna eura prihoda, pa i iz HPK pozivaju Europsku komisiju, ministre država članica i članove EU parlamenta na mjere za ravnotežu u prehrambenom lancu, borbu protiv nedopuštenih trgovačkih praksi i formiranje poštenih cijena za proizvođače.

Poljoprivrednici plaćaju cijenu međunarodne politike

Na stotine prosvjednika bacalo je kamenje, jaja i petarde na policajce te su traktorima pokušali probiti kordon. U sukobima je ozlijeđen najmanje jedan policajac.

Najviše ih je pogodio, bez sumnje, ruski embargo na uvoz mlijeka iz EU, koji je uveden kao odgovor na europske sankcije Rusiji zbog ukrajinske krize. Ta je zabrana zatvorila pristup glavnom poljoprivrednom izvoznom tržištu Europske unije, vrijednom oko 5,5 milijardi eura na godinu. Ministri su odgovorili sa 500 milijuna eura hitne pomoći, što je samo kratkoročno rješenje, kažu farmeri, ali dobar znak kako ovu krizu i oni počinju shvaćati ozbiljno.

Foto: Isopix-REX


Tagovi

Prosvjed Mjekarski sektor Cijene Neisplativost HPK Bruxelles Nasilje HPK Udruga Život Vijeće ministara Poljoprivredna politika


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]