Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požari u Italiji
  • 23.08.2021. 07:30

Šume u Italiji gore zbog prenamjene zemljišta na kojem će "rasti" solarni paneli?

Talijanski poljoprivrednici i ekolozi sumnjaju kako je svoje prste u katastrofalnim požarima imala mafija. Motiva je više.

Foto: Depositphotos/nilaya (ilustracija)
  • 462
  • 306
  • 0

Požari ove sezone poharali su Italiju. Od sredine lipnja vatrogasci su se ondje borili s desecima tisuća šumskih požara širom zemlje. Na Siciliji te u pokrajini Puliji, na Jadranskoj obali, zabilježeno je njih oko 10.000. No, vatrena je stihija zahvatila i Kalabriju te regiju Lazio u kojoj je i glavni grad te zemlje, Rim. 

Nastavili su se i proteklog tjedna kada je u ponedjeljak navečer zabilježeno 630 operacija gašenja, posebno na Siciliji i u Kalabriji. 

Ekstremno visoke temperature, suša, vrući vjetrovi potaknuli su požare u kojima je poginulo najmanje pet ljudi i milijuni divljih životinja. Zahvatili su 120.000 hektara zemlje, što je tri puta više od godišnjeg nacionalnog prosjeka, ali i pašnjake, maslinike, ruralni prostor u kojemu su stradale i mnoge domaće životinje. 

Klimatske promjene i loše upravljanje šumama pridonijele su ovoj katastrofi ogromnih razmjera. No, poljoprivrednici i ekolozi sumnjaju kako je u sve ovo svoje prste umiješala i - mafija. Kako piše Politico, motiva je više, od unosnih ugovora o pošumljavanju do prenamjene zemljišta za postavljanje solarnih ploča. 

Naime, ta zemlja je među prvima na listi za isplatu financijske potpore iz europskog fonda za oporavak od posljedica pandemije koronavirusa. Riječ je o 209 milijardi eura bespovratnih sredstava i zajmova od kojih navodno koristi žele imati i kriminalne organizacije u toj zemlji. 

60 posto požara podmetnuto?

U najvećem talijanskom udruženju poljoprivrednika, Coldiretti, smatraju da je najmanje 60 posto požara namjerno izazvano. Kako piše DW, početkom kolovoza su u Troini, ruralnom gradu u provinciji Enna u središnjoj Siciliji, gdje se grade brojne solarne elektrane, uhićene dvije osobe koje su namjerno palile vatru. To je izazvalo sumnje jer poljoprivrednici smatraju da im se upravo takvim projektima oduzima zemlja. 

"Moramo obratiti veliku pozornost na hipotezu da posao sa solarnim panelima želi oslabiti lokalne poljoprivrednike", izjavio je Fabio Venezia, gradonačelnik Troine, sugerirajući da bi podmetanje požara mogla biti strategija koja će natjerati farmere da prodaju svoju zemlju. No, nije izravno nikoga okrivio. 

Inače, u toj je zemlji, baš kako bi se spriječio takav scenarij, još 2000. godine donesen nacionalni zakon koji zabranjuje prenamjene zemljišta 15 godina nakon požara. Međutim, na lokalnim je vlastima da primjenjuju zakon na odgovarajući način, a zakon, čini se, ima rupe. 

Sumnje trenutno istražuje povjerenstvo za borbu protiv mafije, no vjerojatno će trebati vrijeme i veliki napori da bi one uopće bile dokazane. 


Tagovi

Požari Italija Mafija Solarni paneli Podmetanje požara Prenamjena zemljišta Pošumljavanje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Rusija bilježi rekord u proizvodnji suncokretovog ulja - što je s izvozom?

Proizvodnja suncokretovog ulja u Rusiji mogla bi u sezoni 2023./24. porasti na rekordno visoku razinu u odnosu na posljednje godine. Očekuje se 7,55 milijuna tona, što će...

Više [+]