Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promjene
  • 31.12.2019. 18:00

Suša i slana voda smanjit će prinose voća i povrća za trećinu?

Dva najvažnija čimbenika su smanjene količine padalina i povećana slanost vode što je uzrokovano, primjerice, porastom razine mora i olujnim naletima. Ti bi faktori mogli smanjiti prinose voća za oko 21%, odnosno 28%, ukoliko se ne poduzmu mjere.

Foto: Depositphotos/Baloncici
  • 221
  • 75
  • 0

Istraživači s jedne londonske škole (London School of Hygiene and Tropical Medicine) otkrili su da prinosima određenog voća, kao što je grožđe ili banane, prijeti smanjenje gotovo trećine prinosa, a sve zbog klimatskih promjena

Dva najvažnija čimbenika su smanjene količine padalina i povećana slanost vode što je uzrokovano, primjerice, porastom razine mora i olujnim naletima. Ti bi faktori mogli smanjiti prinose voća za oko 21%, odnosno 28%, ukoliko se ne poduzmu mjere.

Suša bi najviše utjecala na grožđe, banane i kikiriki dok bi slanost utjecala na agrume, pokazalo je istraživanje. 

Ova je studija objavljena u časopisu Environmental Research Letters, a u njoj su provjereni svi dostupni podaci o tome kako će promjena klime utjecati na voće, sjemenke i orašaste plodove.

Zanimljivo je da povećane koncentracije ugljičnog dioksida ubrzavaju fotosintezu u biljkama što može dovesti do poboljšanog rasta bobica i kikirikija. Ali, istovremeno dovodi i do porasta temperature predviđene klimatskim promjenama.

Povećana slanost vode može utjecati na različite kulture na brojne načine, na primjer, faza rasta lješnjaka i reproduktivna faza kikirikija posebno su osjetljiva na sušu, dok su bademi relativno otporni.

Istraživači su otkrili da suša i slanost vode imaju veći utjecaj na prinose od viših temperatura - ali, kako piše telegraph.co.uk, to bi moglo biti zato što je objavljeno više istraživanja o suši i njezinu utjecaju na voće i sjemenke nego o visokim temperaturama.

Pauline Scheelbeelk, docentica prehrambene i ekološke epidemiologije na LSHTM i jedna od autorica studije, rekla je da je važno gledati na klimatske promjene i njezin utjecaj na hranu s visokom hranjivom vrijednošću.

Profesorica Scheelbeelk i njezin tim proveli su sličnu studiju na povrću prošle godine - što je također otkrilo da bi klimatske promjene mogle smanjiti prinose za oko trećinu.

"Čini se da voće i povrće nije tako otporno kao što smo mislili. Osim toga, u svijetu u kojem je konzumacija voća i povrća mala - u Velikoj Britaniji samo 20 posto odraslih pridržava se preporuka pet porcija na dan - svako daljnje smanjenje potrošnje moglo bi biti štetno", rekla je.

Dijelovi svijeta koji su posebno ranjivi obuhvaćaju podsaharsku Afriku, Ameriku i Indiju, pokazalo je istraživanje.

"Budući da je svijet povezan, morat ćemo preispitati kako pronaći održiv i prilagodljiv prehrambeni sustav", izjavio je Scheelbeelk.


Tagovi

Klimatske promjene Suša Slanost vode Pauline Scheelbeelk Prinosi


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]