Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nedostatak padavina
  • 22.04.2022. 18:00

Suša u sjevernoj Italiji mogla bi postati ekstremna

Ondje od decembra gotovo da nije bilo padavina što je dovelo do niske vlažnosti zemljišta te niskog nivoa vode u akumulacijama i jezerima

Foto: Depositphoto/stevanovicigor
  • 101
  • 20
  • 0

Kombinacija nedostatka padavina, abnormalne temperature i nedostatak vlage u zemljištu ugrožava prinose poljoprivrede i proizvodnju energije na sjeveru Italije, objavila je u svom izvještaju "Suša u sjevernoj Italiji - mart 2022" Evropska komisija. Riječ je o procjeni razvoja i djelovanja četveromjesečne suše u regionu, na osnovu podataka JRC Globalne opservatorije za sušu (GDO) i Službe za upravljanje vanrednim situacijama Copernicus (CEMS).

Nema padavina

Ondje od decembra gotovo da nije bilo padavina što je dovelo do niske vlažnosti zemljišta te niskog nivoa vode u akumulacijama i jezerima.

Registrovana je zimska temperaturna anomalija od 2,1°C i prosječan deficit padavina od 65 posto u poređenju s prosjekom za period od 1991. do 2020. Takva kombinacija blage i suve zime nije se dogodila u Lombardiji, Pijemontu i južnoj Švicarskoj u posljednjih 30 godina.

Predviđanja za naredni period nisu dobra i očekuje se još gori period što izaziva zabrinutost za razvoj trenutne suše koja bi mogla postati ekstremna.

Dugoročna prognoza: Evropu čeka natprosječno toplo, vruće ljeto

Na početku marta registrovani su plitki tokovi na različitim dionicama rijeke Po, a neki dijelovi se već smatraju ekstremnom hidrološkom sušom.

Anomalije vlažnosti tla početkom marta (Izvor: JRC Mars)

Izrazito niska akumulacija snijega, posebno u južnim Alpama, izaziva zabrinutost zbog niskog doprinosa otapanja snijega i akumulacije vode koji su do kraja februara opali na približno 40 posto u odnosu na prosjek u periodu od 2009. do 2021. godine.

Ugrožena poljoprivreda i proizvodnja energije

Sjever Italije, koji je tradicionalno poljoprivredni region, suočava se s nedostatkom vlage u zemljištu i to prije pravog početka poljoprivredne sezone, sjetve i sadnje. Za očekivati je da će biljke biti izložene smanjenju prinosa.

Dostupnost vode za navodnjavanje će biti niža nego inače. Dodatni problem je nizak nivo rijeke Po i prodiranje slane morske vode u unutrašnjost kopna gdje je najintenzivnija poljoprivredna proizvodnja.

Količina uskladištene vode u italijanskim hidroenergetskim akumulacijama već je na istorijski niskoj razini. Sredinom marta zalihe vode u tamošnjim rezervoarima iznosile su samo 28,2 posto od ukupnog kapaciteta skladištenja.

Tržište energenata ondje će biti dodatno pogođeno zbog niske akumulacije u hidroelektranama što će dodatno povećati cijene energije.


Tagovi

Italija Evropska Komisija Izvještaj Suša Rijeka Po Ugrožena poljoprivreda Sjeverna Italija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete