Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nedostatak padavina
  • 22.04.2022. 18:00

Suša u sjevernoj Italiji mogla bi postati ekstremna

Ondje od prosinca gotovo da nije bilo oborina što je dovelo do niske vlažnosti tla te niske razine vode u akumulacijama i jezerima

Foto: Depositphoto/stevanovicigor
  • 478
  • 91
  • 0

Kombinacija nedostatka padalina, abnormalne temperature i nedostatak vlage u zemljištu ugrožava prinose poljoprivrede i proizvodnju energije na sjeveru Italije, objavila je u svom izvješću "Suša u sjevernoj Italiji - ožujak 2022" Europska komisija. Riječ je o procjeni razvoja i djelovanja četveromjesečne suše u regiji, na osnovu podataka JRC Globalnog opservatorija za sušu (GDO) i Službe za upravljanje vanrednim situacijama Copernicus (CEMS).

Nema padalina

Ondje od prosinca gotovo da nije bilo oborina što je dovelo do niske vlažnosti tla te niske razine vode u akumulacijama i jezerima.

Registrirana je zimska temperaturna anomalija od 2,1°C i prosječan deficit padalina od 65 posto u usporedbi s prosjekom za period od 1991. do 2020. Takva kombinacija blage i suhe zime nije se dogodila u Lombardiji, Pijemontu i južnoj Švajcarskoj u posljednjih 30 godina.

Predviđanja za naredni period nisu dobra i očekuje se još gore razdoblje što izaziva zabrinutost za razvoj trenutne suše koja bi mogla postati ekstremna.

Dugoročna prognoza: Europu čeka natprosječno toplo, vruće ljeto

Na početku ožujka registrirani su plitki tokovi na različitim dionicama rijeke Po, a neki dijelovi se već smatraju ekstremnom hidrološkom sušom.

Anomalije vlažnosti tla početkom marta (Izvor: JRC Mars)

Izrazito niska akumulacija snijega, posebno u južnim Alpama, izaziva zabrinutost zbog niskog doprinosa otapanja snijega i akumulacije vode koji su do kraja veljače pali na približno 40 posto u odnosu na prosjek u periodu od 2009. do 2021. godine.

Ugrožena poljoprivreda i proizvodnja energije

Sjever Italije, koji je tradicionalno poljoprivredni kraj, suočava se s nedostatkom vlage u zemljištu i to prije pravog početka poljoprivredne sezone, sjetve i sadnje. Za očekivati je da će biljke biti izložene smanjenju prinosa.

Dostupnost vode za navodnjavanje će biti niža nego inače. Dodatni problem je niska razina rijeke Po i prodiranje slane morske vode u unutrašnjost kopna gdje je najintenzivnija poljoprivredna proizvodnja.

Količina uskladištene vode u talijanskim hidroenergetskim akumulacijama već je na povijesno niskoj razini. Sredinom ožujka zalihe vode u tamošnjim rezervoarima iznosile su samo 28,2 posto od ukupnog kapaciteta skladištenja.

Tržište energenata ondje će biti dodatno pogođeno zbog niske akumulacije u hidroelektranama što će dodatno povećati cijene energije.


Tagovi

Italija Izvještaj Suša Rijeka Po Ugrožena poljoprivreda Sjeverna Italija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]